Kitekintő

Jubileumi villanybusz-megrendelés a Solarisnál

Öt darab új Solaris Urbino 12 Electric szóló villanybusz szállításáról írtak alá szerződést hétfőn a lengyelországi Katowice közlekedéséért felelős Przedsiębiorstwo Komunikacji Miejskiej (PKM) társaság és a Solaris Bus & Coach S.A. képviselői. Az üzlet különlegességét ezúttal nem a darabszám, hanem a sorszám jelenti: ez ugyanis a Solaris immáron századik megrendelése tisztán elektromos hajtású autóbuszokra. A most megrendelt járműveket a szerződés aláírásától számított 350 napon belül kell átadnia a lengyel buszgyártónak. A környezetbarát flottilla nem lesz olcsó, a szerződés teljes összértéke meghaladja a 15 millió lengyel złotyt (átszámítva közel 1,1 milliárd forintot).

Amint arról korábban portálunk is beszámolt, az idei év elején öt darab Solaris Urbino 18 Electric csuklós villanybusz is forgalomba állt már a városi közlekedési vállalatnál, emellett tavaly nyáron két speciálisan véradásra kialakított, egyedi gyártású, szintén lokális emisszió nélküli Solaris Urbino 8,9 LE midibusz is érkezett Katowicébe, melyek az első ilyen célokat szolgáló, tisztán elektromos hajtású autóbuszok voltak Európában.

A hétfőn megrendelt, 160 kW csúcsteljesítményű központi villamos vontatómotorral szerelt autóbuszokba 250 kWh összkapacitású Solaris High Energy akkumulátorcsomag kerül, ami a Solarisnál a jelenleg elérhető maximumot jelenti. A lemerült akkumulátorok töltése egyaránt történhet CCS rendszerű plug-in töltőn, illetve ún. fordított pantográfos megoldáson keresztül – utóbbi lényege, hogy maga a pantográf szerkezet nem az autóbuszokon, hanem a végállomásokon fixen telepített töltőoszlopokon kap helyet, csökkentve ezáltal az autóbusz által hordozandó (menet közben haszontalan) terhet.

A január végén átadott öt darab katowicei csuklós Solaris Urbino 18 Electric egyike (Fotó: katowice24.info)

A 2-2-2 ajtóelrendezésű szóló villanybuszok 80 személy szállítására lesznek alkalmasak, közülük 26-an ülve utazhatnak. A ma már alapvetőnek számító légkondicionáló és fejlett audiovizuális utastájékoztató rendszer mellett a PKM Katowice kívánalmainak megfelelően a buszokon utastéri biztonsági kamerarendszer és tolatókamera is telepítésre kerül. Szintén a felszereltség részét képezi majd a ŚKUP (Śląska Karta Usług Publicznych) kártyaolvasó berendezés, amely lehetővé teszi a járműveken történő kényelmes jegyvásárlást. Bár a gyártó által kiadott sajtóanyagban most nincs kiemelve, a korábbi katowicei szállítások alapján valószínűsíthető, hogy a buszokról nem hiányoznak majd az olyan kényelmi extrák sem, mint a fedélzeti WiFi és a mobil eszközök töltésére alkalmas USB-csatlakozók.

A PKM Katowice hosszú ideje a Solaris visszatérő vásárlójának számít, az Urbino sorozat szinte minden fontosabb típusa megtalálható a sziléziai városban. Jelenleg is folyamatban van 25 darab Euro 6-os besorolású, 300 lóerős (220 kW) DAF MX-11 dízelmotorral szerelt kanárisárga Solaris Urbino 12-es leszállítása, ezek a kocsik várhatóan decemberben érkezhetnek meg leendő üzemeltetőjükhöz. A megrendelés teljesítését követően a városban közlekedő Solarisok száma meghaladja majd a 150-et, ezzel a helyi közforgalmú buszállomány több, mint fele a bolechowoi gyártótól származik majd.

A villanybuszok mellett 25 dízelmotoros Urbino is érkezik még az idén Katowicébe (Fotó: silesiainfotransport.pl)

A cég villanybuszaira beérkező századik megrendelés jól mutatja, hogy a Solaris stabilan őrzi vezető helyét az európai elektromosbusz-piacon: 2013 óta (ekkor adták át az első elektromos hajtású Urbinót az ausztriai Klagenfurt részére) már több, mint 700 darab lokálisan zéró emissziós autóbuszt értékesítettek 17 különböző európai országba, ezzel pillanatnyilag a képzeletbeli dobogó második fokát foglalják el a BYD mögött az öreg kontinensen.

Címlapkép: Solaris

 

Címkék