Kitekintő

Ismét gázüzemű Solarisokat vásárol a csehországi Ostrava városa

Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, a lengyel Solaris Bus & Coach összesen 37 darab sűrített földgázzal (CNG) hajtott Solaris Urbino 18-ast szállít a Dopravní Podnik Ostrava a.s. (DPO) társaság részére 13 millió euró, azaz átszámítva közel 4,1 milliárd forint értékben. A gyártó most konkrét részleteket is megosztott a januárban megkötött szerződésről, illetve az annak keretében szállítandó autóbuszokról.

Csehország különleges helyet foglal el a Solaris 1996 óta íródó történetében, mivel ez volt az első ország, ahová exportált a cég. Ostrava városa 2000-ben vásárolt először az Urbino akkori nemzedékének 15 méter hosszú, háromtengelyes változatából, azóta pedig – a legutóbbi megrendelést is beleszámítva – közel 400 darab járművet szerzett be a település a lengyel autóbusz gyártótól.

Modellfrissített Urbino 18 CNG a francia Régie Autonome des Transportes Parisiens (RATP) tömegközlekedési vállalat színeiben (fotó: Solaris Bus & Coach)

A megállapodás értelmében a Solarisnak 12 hónap áll rendelkezésére a 37 darab jármű átadására, így azok legkésőbb 2020 januárjában forgalomba is állhatnak az észak-morvaországi városban. A most megrendelt buszok természetesen már a modellfrissített negyedik generációs karosszériával érkeznek a DPO-hoz. Az autóbuszok hátuljába hathengeres, 320 lóerős (239 kW) Cummins L9NE6D320 gázmotor kerül beépítésre, a megfelelő erőátvitelt pedig Voith Diwa 6 típusú automataváltó fogja biztosítani. A járművek mozgatásához szükséges földgázt öt darab, a tetőn elhelyezett gáztartály tárolja majd, melyek teljes palackkapacitása 1875 liter (5x 375 liter).

A 37 darab csuklós Urbino CNG leszállítása után 192 darab gázüzemű Solaris fog közlekedni a DPO flottájában (fotó: MHD-Ostrava.cz)

A hatékony utascsere érdekében, s a helyi szokásoknak megfelelően a buszokat 2-2-2-2 ajtóelrendezéssel szállítja a Solaris. A légkondicionálóval, fedélzeti WiFi hozzáféréssel és mobil eszközök töltésére alkalmas USB-csatlakozókkal is felszerelt környezetbarát buszok fedélzetén 42 utasnak jut ülőhely. A járműveken utazók biztonságról a motortérbe telepített tűzjelző és tűzoltó berendezés, valamint fedélzeti kamerarendszer fog gondoskodni.

A mostani megrendelés nem az első, amely Ostravából érkezett az Urbino család CNG meghajtású változatára. A Dopravní Podnik Ostrava eddig összesen 155 darab gázüzemű autóbuszt vásárolt a Solaristól – 2015-ben 90 darab szóló, valamint 15 darab csuklós, harmadik generációs, 2018-ban pedig 40 darab szóló és 10 darab csuklós, negyedik generációs gázüzemű Urbinót szerzett be a város.

Címlapkép: Solaris Bus & Coach

Címkék