Kitekintő

Szingapúrban mutatkozik be a Yutong megújult emeletes villanybusza

Hosszas várakozás után október végén szolgálatba állt a Yutong tisztán elektromos hajtású városi emeletes busztípusa Szingapúrban. A távol-keleti városállam 2021-ig összesen 60 darab, három különböző gyártótól származó villanybuszt állít forgalomba mintegy 50,64 millió szingapúri dollár értékben, ezek egyharmadát a világ jelenlegi legnagyobb buszgyártója szállítja. A flottában 10 példány is lesz a Yutong nemrég átdolgozott emeletes modelljéből, amely ebben a formájában Szingapúr utcáin mutatkozik be először a nagyközönségnek.

A markáns homlokfal nekünk európaiaknak a tavaly bemutatott Yutong U12-es villanybuszról lehet ismerős

A közel hatmillió lakosú városállam közösségi közlekedését összefogó Land Transport Authority (LTA) szervezet célja, hogy 2040-re a jelenleg mintegy 5800 autóbuszt számláló közforgalmú flottája kizárólag környezetbarát, hibrid vagy tisztán elektromos hajtású járművekből álljon. Ennek legelső lépéseként a társaság még 2017-ben írt ki pályázatot összesen 60 új villanybusz beszerzésére, amelyeket végül három különböző buszgyártótól rendeltek meg 2018 októberében. A tendergyőztesek közül az ST Engineering és a finn Linkker együttműködésében gyártott típust már korábban bemutattuk portálunkon. Rajtuk kívül a BYD szállíthat még 20 darabot a K9 széria helyi igényekhez adaptált, Gemilang karosszériás kiviteléből, a Yutong pedig mindjárt két típusból állítja ki a maga 20 járművét: az idén áprilisban forgalomba helyezett 10 darab egyszintes Yutong E12-es mellett a kínai buszgyártó óriás 10 darab háromtengelyes emeletes villanybusz szállításának jogát is elnyerte.

Két frissen leszállított kocsi közvetlenül a hajóról való kirakodás után, még matricázás nélkül

A hivatalosan Yutong E12 DD kereskedelmi típusjelzés alatt futó önhordó emeleteseknek kínai busztípushoz méltóan természetesen van kellően bonyolult gyári kódja is (a szingapúri kivitel esetében ZK6125BEVGS), ám a megszállott adathuszárokon kívül valószínűleg kevesen fogják ezen emlegetni a típust. A gyártó által városnéző feladatokra is ajánlott, akár üvegtetővel is kérhető 4,14 méter magas emeletes villanybusz Kínában 2018 júniusa óta kapható, hazája városai közül jelenleg Kuangcsou, Shangqiu, Csoukou és Csengcsou (utóbbi városban található a Yutong központja, itt készültek az LTA-nak szánt kocsik is) flottáiban található meg. Bár a típus alapesetben 12,3 méter hosszú karosszériával készül, a szingapúri exportkivitel hosszát a helyi igényekhez igazodva kereken 12 méterre rövidítették. További különbség, hogy az eddig legyártott példányokkal ellentétben a szingapúri változaton már a tavaly októberi Busworld kiállításon bemutatott, Európának szánt U12-es villanybusz külső stílusjegyeit örökítették tovább. A hírek szerint a jövőben ezzel a megjelenéssel gyártják majd a típust, a kétségtelenül egyedi és modern megjelenésű formavilág azonban az eddigi visszajelzések szerint erősen megosztja a helyi közönséget. Sokaknak nagyon tetszik, mások szerint viszont – főleg a tető legömbölyített sarkai miatt – leginkább kenyérpirítóra emlékeztet.

A hátfal szintén az U12-es vonásait örökölte, feketítés nélkül azonban itt elmarad az okostelefonokat idéző összhatás

Az első kémfotók 2019 augusztusában kerültek fel az internetre az akkor még egy kínai tesztközpontban lencsevégre kapott buszokról, ám a délkelet-ázsiai régióban jól ismert rikító almazöld fényezésről könnyen beazonosítható volt a járművek leendő gazdája is. Szingapúrban hagyományosan népszerűek a városi forgalomra kialakított emeletes buszok, de ez az első alkalom, hogy tisztán elektromos hajtással vásárol kétszintes járműveket a helyi közlekedésszervező vállalat. Ennek megfelelően a jövevényeket komoly figyelem kísérte a köztudottan jól felkészült helyi buszbarátok részéről, akik először 2020 februárjában figyeltek fel az időközben már a városállam útjain próbázó új emeletesekre.

Az SMRT Buses által üzemeltetett egyik emeletes Yutong immár a 983-as vonalra beosztva

A kétszintes Yutongok a hosszúra nyúlt próbafutási időszakot követően végül 2020. október 27-én szállítottak először fizető utasokat, bár egyelőre nem teljes erőbedobással: a buszok teljes műszak helyett csak a csúcsforgalmi órákban merészkednek ki az utcára, átlagosan 1-3 fordulót teljesítve naponta. A Szingapúrba szállított tíz darab E12 DD-n három helyi alvállalkozó osztozik: három példányt az SMRT Buses, hármat a Tower Transit Singapore, négyet pedig a Go-Ahead Singapore üzemeltet majd, mindegyik társaság egy-egy adott viszonylatot szolgál ki. (A szingapúri rendszerben valamennyi autóbusz az LTA ernyőcég tulajdona, amely aztán bérbe adja a járműveket a közbeszerzési pályázatokon előzetesen kiválasztott üzemeltetőknek.) A lokálisan károsanyag-kibocsátás nélküli emeletes buszok a 11-16 kilométer hosszú helyi 83-as, 189-es és 983-as járatokra kerültek, és az SG 7000S – SG 7009T rendszámmezőt kapták.

Az alsó szinten két kerekesszék szállítható, hagyományos ülések csak a második ajtó mögé kerültek

A 2-2-0 ajtóképletű, egyetlen lépcsőházzal rendelkező emeletes buszok teljes hosszban alacsonypadlós (low floor) kialakításúak, bár az alsó szint jelentős részét a vontatási akkumulátorok foglalják el. Itt a két kerekesszékes-férőhelyen kívül mindössze 13 utasülés található, a hátsó ajtó vonala mögött három sorba rendezve. A Ster New City típusú ülőalkalmatosságok többsége, összesen 55 darab az emeleten helyezkedik el, ehhez az 52 állóhelyet hozzáadva jön ki a 120 fős teljes utaskapacitás, ami nagyjából 10%-kal marad el egy azonos kategóriájú dízelmotoros autóbuszétól. Érdekes módon az üzemeltető már a buszok utasforgalomba helyezése előtt eszközölt egy apróbb módosítást: az emeleten a lépcsőfeljáró mögötti, a menetiránynak háttal fordított üléspárt biztonsági okokból fejtámlával látták el. Szingapúrban egyébként ritkaságnak számít az emeleten található „négyes ülés”, egyedül egy korábban átadott háromajtós MAN demóbusz rendelkezik hasonló kialakítással. A beltér összességében korszerű hatású, de a beszámolók szerint a felső szint helykínálata a beszámolók szerint meglehetősen szűkös.

A fejtámlával kiegészített, egymással szembefordított ülések a lépcsőfeljáró mögött

A buszok felszereltsége egyebek mellett LECIP gyártmányú külső elektronikus viszonylatjelzőket és beltéri utastájékoztató rendszert, Cling légkondicionálót, háromszínű beltéri hangulatvilágítást, az utasok mobil eszközeinek töltésére szolgáló USB-csatlakozókat, utasszámláló berendezést és a járműveket nyomon követő telematikai rendszert is magába foglal. A műszerfal az Actia, az utasajtók az SMC Transit termékei. A buszvezető munkáját számos aktív vezetéstámogató funkció segíti, mint például a frontális-, illetve oldalirányú ütközésre figyelmeztető rendszer, vagy éppen az éberségfigyelő. A leírások jellemzően külön kiemelik a ZF-től származó kormányzott C-tengelyt is, ami arrafelé nem számít mindennaposnak.

Az emeleten végig 2+2 soros elrendezésben sorakoznak az ülések

A szingapúri kocsikba a CATL által szállított, 422 kWh összkapacitású lítium-vasfoszfát (LiFePO4) akkumulátorcsomag került, amely a Yutong mérései szerint mintegy 215 kilométeres hatósugarat biztosít egy feltöltéssel. Az energiatárolók bő 4 óra alatt tölthetők fel teljesen a járműtelepeken elhelyezett 90 kW teljesítményű, NARI gyártmányú egyenáramú plug-in töltők segítségével, CCS Type 2 rendszerű csatlakozón keresztül. A töltőállások közül 14-et a Bulim, 8-at pedig a Loyang buszgarázsban telepítettek. Az üresen mintegy 17,1 tonnás buszok mozgatásáért egy központi elhelyezésű állandómágneses szinkron villanymotor felel, 215 kW névleges- és 350 kW csúcsteljesítménnyel. A Yutong szerint az elektromos emeletesekkel öt év alatt több, mint 30%-os üzemeltetési költség-megtakarítás érhető el egy hasonló méretű dízelmotoros buszhoz képest. A zajkibocsátás szintje elektromos buszhoz méltóan alacsony, helyi forrásaink tapasztalatai szerint az emeletes Yutongok még a júliusban forgalomba állított egyszintes BYD villanybuszoknál is csendesebbek. A hangtalan suhanás élményét a beszámolók alapján a légkondicionáló rontja valamelyest, ez ugyanis állítólag az elvárhatónál hangosabban teszi a dolgát.

Pillantás a felső szintről a szingapúri éjszakába

Bár kicsi esélye annak, hogy a megújult E12 DD-t a közeljövőben Európában is viszontláthatjuk, a Yutong európai és ezen belül főként a brit piacon mutatott terjeszkedését elnézve nem is zárhatjuk ki teljesen – az mindenesetre biztos, hogy a tavaly Brüsszelben látott U12-eséhez hasonló külső designnal mindenképpen érdekes, sőt, már-már futurisztikus látványt nyújthatna kontinensünk útjain is.

Fotók: MANBSP Photography

Címkék