Kitekintő

Finn-maláj villanybuszok Szingapúr utcáin

Lassan, de biztosan Szingapúrt is eléri a villanybusz-forradalom: 2020 végéig a tervek szerint összesen 60 tisztán elektromos hajtású autóbusz áll forgalomba a helyi közlekedési ernyőszervezet, a Land Transport Authority (LTA) égisze alatt, 50,64 millió szingapúri dollár – átszámítva bő 11,9 milliárd forint – értékben. A lokálisan emissziómentes járművek közül 20 darabot az MAN szingapúri importőreként ismert ST Engineering szállít (a fennmaradó 40 kocsit a BYD és a Yutong), ám az oroszlános márka helyett ezúttal a finn Linkker tölti be a technikai alapokat nyújtó partnercég szerepét. A próbaköreiket futó vadonatúj buszokkal néhány szerencsés helyi fotós már találkozott is a távol-keleti városállam útjain. A sajátos megjelenésű járművek érdekessége, hogy ezek lesznek Szingapúr első, pantográfos gyorstöltésre alkalmas villanybuszai.

Az új ST Engineering-Linkker-Gemilang buszok egyelőre csak próbajáratként közlekednek (Fotó: (buses[IN]gapore!))

A szingapúri rendeltetésű Linkker villanybuszok formavilága alaposan eltér Európában kínált társaikétól. A finn buszgyártó által biztosított platformra a maláj Gemilang által készre szerelt, alumíniumötvözet karosszéria kerül; kívülről árulkodó jel a Linkker típusokra jellemző „kiskerekű”, azaz 19,5″-os tárcsaméretű futóműveket alkalmazó építésmód. A 12 méter hosszú szériakivitel a 2018 októberében bemutatott, szintén az ST Engineering-Linkker-Gemilang trió által fejlesztett önvezető koncepciójármű vonásait örökölte, de az eredetinél jóval kevésbé radikális formában. A szokatlan, éles vonalakkal tagolt futurisztikus formavilág sokat egyszerűsödött, az agresszív feketítéseket nagyrészt elhagyták, egyedül az aszimmetrikus homlok-, illetve hátfal maradt meg az autonóm testvérmodell jellegzetes arculatából. A 20 autóbuszból álló széria összértéke 15,148 millió szingapúri dollár, azaz közel 3,5 milliárd forint.

Az alapdesign a képen látható önvezető tesztbuszról származik – jól megfigyelhetők a homlokfali szenzorok (Fotó: (buses[IN]gapore!))

Több kép is van! Galéria megtekintéséhez kattintson ide!

A finn-maláj kooperáció ellenére a buszok várhatóan az ST Engineering neve alatt futnak majd, bár a hivatalos típusjelzést egyelőre még nem hozták nyilvánosságra. Az autóbuszos világban a ST Engineering főként az MAN szingapúri partnereként ismert, de a cég ezen kívül a repüléstechnikában, az elektronikai- és a hadiiparban is érdekelt. Az autóbuszok terén a jelek szerint nem köteleződnek el egyetlen gyártó mellett sem: az autonóm járművek fejlesztése terén a Yinlonggal és a BYD-vel is együttműködnek, a cég portfóliójába pedig még az is belefér, hogy 2017 óta a Linkker helyi forgalmazójának szerepét is ellássa. Az ST Engineering a finnekkel közösen már a Gemilang felépítményes koncepciójármű előtt is készített egy önvezető tesztbuszt; ez a kocsi még eredeti Linkker karosszériával rendelkezik, természetesen jobbkormányos kivitelben.

A szériaváltozat visszafogottabb külsőt kapott önvezető testvérénél (Fotó: MANBSP Photography)

Az LTA részére szállítandó elektromos buszok háromajtós kivitelben, 2-2-2 ajtókiosztással érkeznek majd, ami Szingapúrban továbbra is újszerűnek számít, bár a legutóbbi, emeletes típusokra kiírt nagyobb darabszámú beszerzéskor már ilyen kialakítással rendelte buszokat a helyi közlekedési vállalat. A zéró emissziós járművek teljes hosszban alacsonypadlósak (low floor) lesznek, ami egyelőre szintén nem általános a többségében alacsony belépésű (low entry) típusokat használó Szingapúrban.

Nem csak a szélvédő alatti feketítés, hanem a nappali menetfényként szolgáló LED-sorok elhelyezése is aszimmetrikus (Fotó: MANBSP Photography)

Az új buszok fantázianevéhez hasonlóan egyelőre azok leendő üzemeltetője sem ismert hivatalosan, bár a legvalószínűbbnek az SMRT Buses Ltd. tűnik – a tesztüzemben közlekedő villanybuszok eddig ugyanis főként a cég által kiszolgált Bukit Panjang Integrated Transport Hub csomópont környékén bukkantak fel. (A szingapúri rendszerben a buszok tulajdonosa az LTA ernyőcég, a járműveket ténylegesen üzemeltető alvállalkozók pedig nyilvános tendereken kerülnek kiválasztásra.) Az első, immár az LTA jellegzetes rikító almazöld színében pompázó példányok március közepén merészkedtek ki a távol-keleti városállam utcáira, egyelőre tesztüzemben, szigorúan utasok nélkül. A próbafutások a tervek szerint nyárig lezárulnak (a folyamatot jelenleg a koronavírus elleni intézkedések kissé hátráltatják), ezt követően állhatnak majd utasforgalomba az új ST Engineering-Linkker-Gemilang villanybuszok, melyek számára az SG 3070R – SG 3089M helyi rendszámmezőt jelölték ki. A buszokat Gorba gyártmányú elektronikus viszonylatjelzőkkel látták el.

A hátfalon a nálunk is jól ismert Hella lámpák világítanak (Fotó: (buses[IN]gapore!))

A Linkker 12+ alapjaira épülő buszok vázszerkezetét a LinkDrive hajtáslánc elektromos berendezéseivel együtt a finnek biztosítják, a 160 kW csúcsteljesítményű állandómágneses villanymotort és az invertereket a dán Danfoss szállítja. A szingapúri kocsikat várhatóan 63,5 kWh összkapacitású lítium-titanát-oxid (LTO) akkumulátorcsomaggal szerelik fel, amely az üzemeltetési körülményektől függően 30-50 kilométer megtételét teszi lehetővé egy feltöltéssel. A 20 darabos flotta kiszolgálására összesen négy darab ABB gyártmányú, 450 kW teljesítményű inverz pantográfos töltőoszlop került telepítésre az erre kijelölt végállomáson, melyekkel kevesebb, mint 10 perc alatt megvalósítható a lemerült akkumulátorok feltöltése. A töltőállások az univerzális OppCharge interfésznek köszönhetően később más elektromos hajtású busztípusok energiaellátására is használhatók lesznek. Az új járművek a Szingapúrban újdonságot jelentő pantográfos gyorstöltés mellett kiegészítő megoldásként a hagyományos plug-in rendszerű éjszakai töltőkkel is kompatibilisek lesznek.

Az új villanybuszokat elsősorban inverz pantográfos gyorstöltésre optimalizálták (Fotó: (buses[IN]gapore!))

Az alábbi videóban mozgás közben is látható a Szingapúr utcáin tesztüzemben cirkáló elektromos buszok egy példánya:

Az ST Engineering a finn-maláj kooperációban készülő típussal nagy terveket szövöget, Szingapúron kívül később a délkelet-ázsiai térség más baloldali közlekedésű országaiba, így például Ausztráliába, Hongkongba, Indonéziába, Malajziába, Új-Zélandra és Thaiföldre is szállítanának a „kiskerekű” villanybuszokból. Az üzlet komoly kiugrási lehetőséget kínál a Linkker számára is, amely az erős helyi konkurencia miatt az európai villanybusz-piacon egyelőre csak részsikereket könyvelhet el. A finn buszgyártó termékeivel főleg hazájukban (Helsinki, Espoo, Turku) és a skandináv régióban, például Koppenhágában és a svédországi Luleå városában lehet találkozni. Az alumínium karosszériás villanybuszokkal Európában egyelőre vegyesek a tapasztalatok, üzemkészségük nem mindig kielégítő, Finnországban és Svédországban pedig kormánymű-problémák miatt tavaly átmenetileg le is állították a buszokat.

Több kép is van! Galéria megtekintéséhez kattintson ide!

Címlapkép: (buses[IN]gapore!)

Címkék