Mager Andrea: jelentős hatása volt a járványnak az állami vállalatok árbevételére

Az állami tulajdonú vállalatok rugalmasan és hatékonyan alkalmazkodtak a koronavírus okozta helyzethez, a közszolgáltatások színvonala a járvány ellenére sem változott, mindez pedig azt mutatja, hogy az állami vállalatok stabil bázist jelentenek a gazdaság újraindításához – mondta a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter kedden Budapesten.

Mager Andrea az Országgyűlés költségvetési bizottságában tartott éves meghallgatásán ugyanakkor jelezte, hogy még a közszolgáltatások színvonalát biztosító, sikeres intézkedések ellenére is jelentős hatása volt a járványnak az állami vállalatok árbevételére. Éves előrejelzéseik szerint

a közvetlen (negatív) költséghatás a 15 milliárd forintot, a közvetett eredményhatás pedig a 108 milliárd forintot is meghaladja.

A miniszter szerint főként azok a vállalatok voltak a járvány vesztesei, amelyek folyamatos működtetésére volt igény a lakosság részéről, miközben a kereslet nagyságrendje visszaesett.

Az egyes állami vállalatok közül elsősorban a közlekedési vállalatokat emelte ki. Közölte, 2019-ben sikeresen befejeződött az egykori Volán vállalatok integrációja, idén pedig már a MÁV és a Volánbusz összehangolása felé tettek újabb fontos lépést azzal, hogy a Volánbusz a MÁV Zrt. tulajdonosi joggyakorlása alá került.

Mager Andrea szerint a folyamat következő lépéseként egy egységes, integrált nemzeti közlekedési vállalatot hoznak létre, amelynek részeként megújul a buszpark: 2018 óta már beszereztek 866 darab új és/vagy újszerű autóbuszt, további 1000 autóbusz megvásárlásának pedig jelenleg is folyamatban van az előkészítése. Ebből a Volánbusz és a Volán Buszpark a tervek szerint még az idei év végéig 574 darab – ezen belül 79 darab kéttengelyes normál padlómagasságú, 412 darab kéttengelyes alacsony belépésű, 50 darab háromtengelyes helyközi és 33 darab turista – autóbusz beszerzésére írna ki tendert.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán

Címkék