Magazin

Teljes a helyi buszflotta Kecskeméten

Hétfőn megérkezett Kecskemétre az utolsó két darab, még át nem adott ITK Reform 500 LE is, így végre teljessé vált a városban szolgáltató Inter Tan-Ker Zrt. 45 darabos, 25 darab Mercedes-Benz Conectóból és 20 darab, ténylegesen hazai gyártású és fejlesztésű Reform 500-asból álló flottája.

Balra a teljes egészében hazánkban karosszált Reform 500 LE, jobbra a szintén Debrecenben befejezett, egyébként török gyártású Conecto egy-egy példánya

Mint ismert, 2020 elején a debreceni székhelyű Inter Tan-Ker Zrt. vette át a Volánbusz Zrt.-től a “hírös város” autóbuszos közszolgáltatói feladatait a Kecskeméti Közlekedési Központtal (KeKo) együttműködésben. Az Inter Tan-Ker Zrt. a szerződésben vállaltaknak megfelelően két lépcsősre tervezte a buszok üzemeltetését a városban: az év elejétől az előző időszakból megörökölt csuklós Mercedes-Benz Citaro G BlueTec hibridek mellett átmeneti jelleggel Hollandiából használtan vásárolt MAN Lion’s City buszokkal utazhattak a kecskemétiek. Az ITK április végén kezdte meg a járműpark megújítását és az addigi buszállomány lecserélését, mivel az elfogadott közszolgáltatási szerződés értelmében 2020. május 1-jén a járműpark átlagéletkora elvileg nem haladhatta volna meg az 1 évet, eredetileg ez volt tehát a teljes flotta üzembe állításának határideje. Ennek teljesítéséhez összesen 45 darab vadonatúj, a kor környezetvédelmi és technikai elvárásainak megfelelő Euro 6-os dízelmotorral szerelt autóbusz – 20 darab “házon belül” gyártott, Mercedes-Benz OC 500 LE alvázra épült ITK Reform 500 LE és 25 darab szóló Mercedes-Benz Conecto NG – átadását kezdte meg a debreceni cég. A járművek leszállítása nem volt zökkenőmentes, a május 1-ei határidőre ugyanis csak hét új autóbuszt sikerült prezentálni, részben a koronavírus-járvány által okozott, az ITK Holding debreceni üzemét is érintő gyárleállások miatt. A kecskeméti városvezetés és az ITK végül abban állapodott meg, hogy a buszok leszállításának végső határidejét augusztus 31-ig tolják ki.

Kecskemétnek 25 darab saját tulajdonú csuklós hibrid Citarója van, melyeket térítésmentesen bocsátott az ITK rendelkezésére

Az utolsó két darab Reform 500-as augusztus 31-én, hétfőn meg is érkezett az ITK kecskeméti telephelyére, és miután megkapják a Kecskeméti Közlekedési Központ arculata szerinti matricás dekorációt, azaz a mindkét oldalon megtalálható méretes KeKo feliratokat, az ágaskodó konstruktivista poligon kecskét és a hátfalat díszítő kecskeméti címert, forgalomba is állhatnak a város útjain. A hibrid hajtású Mercedes-Benz Citaro G csuklósokat is figyelembe véve a kecskeméti autóbusz-flotta átlagéletkora így 3 évre csökkent, ezzel pedig a megyei jogú városok közül jelenleg Kecskeméten szolgál az egyik legfiatalabb járműállomány a helyi közösségi közlekedésben.

Fotók: Kecskeméti Közlekedési Központ

Címkék