Magazin

Kecskeméten az ITK első hét új autóbusza

Megérkeztek Kecskemétre a helyi közösségi közlekedést biztosító Inter Tan-Ker Zrt. vadonatúj, 45 darabos városi autóbusz-flottájának első tagjai a debreceni gyárból. Kezdésnek összesen hét új autóbusz áll forgalomba Bács-Kiskun megye székhelyén: az egyedül árválkodó, magyar fejlesztésű és gyártású karosszériával rendelkező ITK Reform 500 LE mellett további hat darab, részben hazai végszerelésű újgenerációs Mercedes-Benz Conecto szóló autóbusz sorakozott fel a csütörtök délelőtti ünnepélyes átadóceremónián. A rendezvényen beszédet mondott Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere, valamint Kossa György, az ITK Holding Zrt. (ITK) elnök-vezérigazgatója is.

Az ITK hazai fejlesztésű és gyártású típusából a tervek szerint 20 darab áll majd forgalomba Kecskeméten

Mint ismert, a kecskeméti önkormányzat megbízásából 2020. január 1. óta az Inter Tan-Ker Zrt. látja el a város autóbuszos közszolgáltatójának feladatát a Kecskeméti Közlekedési Központtal (KeKo) együttműködésben. Az Inter Tan-Ker Zrt. a szerződésben vállaltaknak megfelelően két lépcsősre tervezte a buszok üzemeltetését a városban: az év elejétől az előző érából megörökölt csuklós Mercedes-Benz Citaro hibridek mellett átmeneti jelleggel Hollandiából használtan beszerzett MAN Lion’s City buszokkal utazhattak a kecskemétiek. Az ITK április végén kezdte meg a járműpark megújítását és az átmeneti buszállomány lecserélését. Ennek keretében összesen 45 darab vadonatúj, a kor környezetvédelmi és technikai elvárásainak megfelelő Euro 6-os minősítésű dízelmotorral szerelt autóbusz – 20 darab „házon belül” gyártott ITK Reform 500 LE és 25 darab szóló Mercedes-Benz Conecto NG – érkezik Kecskemétre.

Balra az egyetlen most átadott Reform 500 LE, jobbra a hat Conecto egyike

Az eredeti tervek szerint május 1-ig a teljes, 45 darabos flottának forgalomba kellett volna állnia Kecskeméten (mivel az elfogadott közszolgáltatási szerződés értelmében 2020. május 1-jén a járműpark átlagéletkora elvileg nem haladhatná meg az 1 évet), ám a jelzett határidőre csak a buszok töredéke érkezett meg a „hírös városba”. A késésben minden bizonnyal szerepe van a koronavírus-járvány miatti gyárleállási hullámnak is, ami az ITK Holding debreceni üzemét sem kerülte el, bár az is igaz, hogy a kecskeméti rendeltetésű buszok felépítményének gyártását már a tavalyi év végén elkezdték. A fennmaradó 38 kocsi az elkövetkezendő hetekben folyamatosan érkezik majd, a teljes leszállítás pedig akár nyárig is elhúzódhat.

Kossa György, az ITK Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója a kecskeméti átadóünnepségen

„Rendkívül rövid idő állt rendelkezésre a városhoz méltó, korszerű és fenntartható autóbuszflotta biztosítására. A szükséges óvintézkedések bevezetésével sikerült a gyártási folyamatokat újraindítani Debrecenben, így ma örömmel adjuk át az első új autóbuszokat Kecskemétnek. Természetesen ehhez az eredményhez elengedhetetlen volt a város bizalma és támogatása, a munkatársaim megfeszített munkája, valamint az az összefogás, amely nélkül egészen biztosan nem tartanánk itt a jelenlegi helyzetben” – mondta el beszédében Kossa György, az ITK Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere beszédében felidézte azokat a kihívásokat, amelyekkel közösen kellett megküzdeni ahhoz, hogy átalakulhasson a helyi közösségi közlekedés. Ezek közül a legnagyobbnak a polgármester asszony szerint a koronavírus-járvány bizonyult, ám az ITK gyorsan újraindította a gyártást. „Köszönöm elnök úrnak, hogy ugyanúgy gondolkodik, ahogyan sok felelős vezető: ha megvédjük a munkatársakat, és ők is önmagukat, akkor lehet a normálishoz közelítően élni, dolgozni” – fogalmazott a polgármester.

Szemereyné Pataki Klaudia kecskeméti polgármester elégedett volt a látottakkal – bár a flotta javának leszállítása még hátravan

A most átadott, tetszetős ezüst színre fényezett ITK Reform 500 LE és a Mercedes-Benz Conecto Next Generation autóbuszok mindegyike városi forgalomra alkalmas, háromajtós karosszériával áll csatasorba. Az alacsony belépésű (low entry), Mercedes-Benz OC 500 LE alvázra épülő Reform a típusra jellemző 2-2-1, a teljes hosszban alacsonypadlós (low floor) Conectók pedig 2-2-2 ajtóképlettel rendelkeznek, előbbi 91, utóbbiak pedig 101 utas számára biztosítanak férőhelyet. Az Reform esetében az első ajtó kétszárnyú bolygóajtó, középre és hátra pedig kifelé nyíló lengő-toló ajtók kerültek; a Conectók utasai három bolygóajtón át léphetnek a fedélzetre. Az eltérő karosszéria és alapkonstrukció ellenére a flotta gépészetileg közel egységes lesz, hiszen mindkét típusba a jól ismert hathengeres, 7,7 literes, 299 lóerős (220 kW), 1200 Nm csúcsnyomatékú Mercedes-Benz OM 936 dízelmotor kerül, 6+1 fokozatú ZF EcoLife automataváltóval párosítva. A biztonságot a ma már alapvetőnek számító vezetéstámogató aktív elektronikák (ABS, ASR, ESP) mellett többek között motortéri automata tűzoltóberendezés növeli. A buszok térfigyelő kamera-rendszerrel felszerelt utastere természetesen légkondicionált, a fedélzeten az elektronikus jegyrendszer előkészítése is megtörtént.

Fotók: www.kecskemet.hu/Banczik Róbert

Címkék