Kitekintő

Szorult helyzetben az Alexander Dennis

Nehéz időket él meg Nagy-Britannia legnagyobb autóbuszgyártója, az Alexander Dennis (ADL), valamint az annak távolsági buszos divíziójaként működő Plaxton. A tavaly május óta a kanadai New Flyer érdekeltségébe tartozó cégcsoportot rendkívül súlyosan érinti a koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesés, ezért a korábbinál „karcsúbb”, rugalmasabb termelési modellre állnak át, alkalmazkodva a kialakult helyzethez. A szépen megfogalmazott szavak mögött komoly megszorítások és leépítések körvonalazódnak.

Hiába a szerteágazó kínálat, az első számú célpiac mélyrepülése komoly krízist jelent

A válsághelyzet kiváltó oka, hogy az ADL elsődleges piacát jelentő Egyesült Királyságban a koronavírus-járvány miatt bevezetett kijárási korlátozások és az alacsony utasszám következményeként az új buszok iránti kereslet jelentős csökkenést mutat. Ráadásul a távolsági szegmens mellett a sok esetben kisebb magánüzemeltetők által működtetett városi buszos szektorban is földbe állt a kereslet. Az új buszokra leadott rendelések elapadtak, szerkezetátalakításra kényszerítve a gyártót. A megszorító program összesen mintegy 650 állást veszélyeztet, a leépítésben az ADL valamennyi brit gyáregysége érintett, minden szakterületen. Az elbocsátások mellett fizetéscsökkentés és rövidített munkaidő bevezetése is napirenden van, de további költségcsökkentő intézkedésekre is készül a cégvezetés.

„Néhány hónapja még rekordeladásokra számítottunk, az új modellek kifejlesztésére és az új piacok meghódítására fordított befektetéseinkre alapozva, a COVID-19 járvány azonban mindent megváltoztatott” – foglalta össze a történteket Colin Robertson, az Alexander Dennist és a Plaxtont tulajdonló NFI Group igazgatótanácsának alelnöke, az ADL korábbi vezérigazgatója. Elmondása szerint az ADL vezetése március óta folyamatos kapcsolatban áll a brit és a skót kormányzattal, hogy felhívják a figyelmet az autóbusz-ipart sújtó példátlan krízishelyzetre. Robertson megköszönte a brit kormány eddigi munkahely-megőrzési támogatását és Boris Johnson miniszterelnök 4000 új, környezetbarát autóbusz beszerzésére tett ígéretét, azonban további állami segítséget kért az elbocsátások megelőzéséhez és az ágazat fennmaradásához.

Beépítésre váró homlokfalak az ADL falkirk-i (Skócia) gyárában (Fotó: Terry Murden)

Paul Davies, az ADL elnöke és ügyvezető igazgatója úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Királyság legnagyobb buszgyártójaként és a világ piacvezető emeletesbusz-gyártójaként továbbra is szeretnének kulcsszerepet játszani a brit kormányzat klímavédelmi célkitűzéseiben, hozzátéve, hogy megvan a technológiájuk, tapasztalatuk, képzett munkaerejük, gyártókapacitásuk és elkötelezettségük a zéró emissziós buszok ezreinek előállításához.

A képek illusztrációk, forrás: Alexander Dennis Ltd.

Címkék