Magazin

Minibuszokkal bővíti magyarországi kínálatát az MAN

Mostantól MAN TGE minibuszokat is kínál az oroszlános márka magyarországi képviseletét ellátó MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft., némi hazai kooperáció keretében. A standardizált ajánlatban szereplő járművek felépítményének készre szerelését a 100%-os magyar állami tulajdonban lévő BM Heros Zrt. végzi.

A hátfalon megmaradt az eredeti kétszárnyú ajtó

A Volkswagen Crafterrel szoros rokonságot ápoló, a márkajelzést leszámítva vele gyakorlatilag azonos MAN TGE kisáruszállító 2016-ban jelent meg a Volkswagen-konszern haszongépjármű-kínálatában. A 2018 óta eTGE néven elektromos hajtással is rendelhető típus a magyar piacon is egyre sikeresebben szerepel a legkülönfélébb alkalmazási területeken. Az MAN az utóbbi években a minibusz-szegmensben is igyekszik megkeseríteni a konkurencia életét, ennek jegyében a tavaly októberi Busworld 2019 kiállításon TGE City típusjelzéssel alacsony belépésű városi kivitelben is bemutatta a derék igavonót. Mostantól a hazai kínálatban is megtalálhatók lesznek a minibuszok, ráadásul magyar közreműködéssel, igaz, a hazánkban beülésezett járműveket inkább különjárati jellegű felhasználásra szánják.

A BM Heros-féle kivitel alapjául a TGE legnagyobb dobozos változata szolgál

Az MAN Magyarország standardizált ajánlata három különböző alapváltozatot tartalmaz, munkásszállító, városközi és turista kivitelt. Ezek az importőr tájékoztatása szerint igen egyszerűen és rugalmasan specifikálhatók a vevők egyéni igényeinek megfelelően. Az L4H2 karosszériaméretű, 7391 mm hosszú és 2835 mm magas zárt furgonokból kialakított, kereken 5 tonna legnagyobb megengedett össztömegű, M2/B osztályú minibuszokat kezdetben 15+1, illetve 20+1 fős változatban kínálja a hazai MAN képviselet ikerabroncsozású hajtott hátsó tengellyel. A karosszéria mozgatásáról négyhengeres, 2 literes, 177 lóerős (130 kW) Volkswagen EA288 turbódízel erőforrás gondoskodik, amely természetesen megfelel az Euro 6-os emissziós norma előírásainak. A rendelhető extrafelszerelések sorában a hátsó légrugózástól a különféle burkolatokon, kárpitokon, üléseken, fűtő- és légkondicionáló rendszereken, fedélzeti WiFi-n, mikrofonon, USB-csatlakozókon, tetőmonitoron, valamint csomagtartó polcokon át a vonóhorogig számos lehetőség szerepel. A későbbiekben akár kisebb karosszériájú és kevesebb utasüléssel ellátott változatok is bekerülhetnek a programba, ezekhez értelemszerűen a Crafter/TGE rövidebb, 6 illetve 6,8 méteres változatai szolgáltathatják majd az alapot.

Tolóajtó a belépést segítő lépcsővel a menetirány szerinti jobb oldalon

 

Az MAN magyarországi kirendeltsége két év kilométer-korlátozás nélküli alapgaranciát vállal az alapjárművekre, míg a BM Heros cégcsoport ugyanennyit kínál a felépítményezésre. Az ügyfelek szervizszerződéseket is köthetnek az MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft.-nél, illetve igénybe vehetik a vállalat országos szervizhálózatát, ezenkívül országszerte a BM Heros több telephelye és 0-24 órás mentési szolgáltatása is a rendelkezésükre áll.

A fedélzeten a biztonsági övvel ellátott távolsági utasülések mellett csomagtartó polcok is helyet kapnak

A 2001-ben alapított BM Heros Zrt. közel két évtizedes tapasztalattal rendelkezik tűzoltóautók gyártása és szervizelése terén, az utóbbi években pedig légzésvédelmi eszközök szervizelésével, mentőautók gyártásával és szervizelésével, valamint buszgyártással is kiegészítette a profilját. A tevékenységi kör bővülésének legújabb állomása az MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft.-vel tető alá hozott együttműködés a TGE minibuszok felépítményezése kapcsán – mivel a furgonok kész karosszériával érkeznek a gyártótól, ez a gyakorlatban valószínűleg főként a belső tér kialakítását jelenti.

Több kép is van! Galéria megtekintéséhez kattintson ide!

Fotók: MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft.

Címkék