Magazin

Magyar buszgyártók az Automotive Hungary 2015 kiállításon

Október 28. és 30. között került megrendezésre az Automotive Hungary 2015 nemzetközi járműipari szakkiállítás, amelynek az elmúlt évekhez hasonlóan ezúttal is a Hungexpo Budapesti Vásárközpont adott otthont. A kiállítók számának növekedése miatt az eddigi évek gyakorlatától eltérően idén nem a G, hanem a nagyobb területű A pavilonban kaptak helyet a kiállításon résztvevő cégek standjai. A színvonalas rendezvényen, amely idén az Autótechnika kiállítással közösen került lebonyolításra, a különféle járműipari beszállító cégek mellett több hazai autóbuszgyártó vállalat is képviseltette magát, így a seregszemle keretében megtekinthettük az evopro, a Rába és a KF Service Solutions aktuális kínálatának egy részét is.

Mivel azonban a felsorolt magyar buszgyártók kivétel nélkül a már meglévő, korábban a Magyarbusz [Info] által is részletesen bemutatott típusaikat hozták a rendezvényre, sok újdonságról ez alkalommal nem tudunk beszámolni. Ezért ehelyett inkább egy rövid képes összefoglalót készítettünk az idei kiállítás weboldalunk szempontjából releváns résztvevőiről.

Házunk tája

Az evopro csoport évek óta rendszeres résztvevője az Automotive Hungarynek , ezt a szokását pedig a 2015-ös évben sem szakította meg. A cég tavalyelőtt még csak egy, a buszaik modulrendszerű felépítését demonstráló makettet hozott a kiállításra, egy éve viszont már a kompozit karosszériás midibuszcsalád kész, hibrid hajtású prototípusa képviselte az ambiciózus gyártót. Idén a két módszert elegyítve egy, a kompozit buszok műanyag elemeit szemléltető makett mellett a frissen bemutatott C88 T midi trolibuszt állította reflektorfénybe a gyár. Ezen kívül kiállították a BKV-nál szép sikereket elérő acélvázas M108 D egy példányát is, amelyet még az ARC fejlesztett fejlesztett ki V127 néven. A buszok mellett az evopro csoport másik újdonságával, a vállalat saját fejlesztésű elektromos gyorstöltőjével is megismerkedhettek az érdeklődők.

Az evopro nagyon belejött az új típusok bemutatásába, már csak az eladásokra kellene rágyúrni

A Rába standján szintén két járművet tekinthettünk meg, melyek mindegyike elsősorban az alváz révén kapcsolódik a győri céghez. Az egyik a már jól ismert Molitus-Rába-Webasto S91-es midibusz, melynek első Euro 6-os motorral szerelt példányát éppen egy éve, a 2014-es Automotive Hungary-n láthatta először a nagyközönség – aki pedig akkor lemaradt róla, az az idén pótolhatott, a Rába ugyanis pontosan ugyanazt a kocsit állította ki most is, mint egy évvel korábban. A magyarázat egyszerű: sajnos megrendelés híján azóta nem készültek újabb példányok a típusból. Pedig az év elején még úgy tűnt, hogy hosszas huzavona után végül 25+10 darab érkezhet Budapestre az igényes kivitelű midibuszból, miután az Orangeways City Kft. egyedüli indulóként az S91-essel győzedelmeskedett a BKK által kiírt szolgáltatási tenderen. Sajnos azonban a kétes hírnevű üzemeltető hitelképtelensége miatt az üzlet végül ezúttal is meghiúsult, így a többre hivatott midinek immár sokadik alkalommal nincs szerencséje a fővárosi tenderekkel – hogy finoman fogalmazzunk. Sovány vigasz, hogy a Camion Truck & Bus magazin olvasói időközben 2015-ben is az S91-est választották meg a midibuszok kategóriájában az Év Haszongépjárművének. Az Ikarus EAG egykori dolgozói által tervezett apróság immár sorozatban nyolcadik alkalommal nyerte el a kitüntető címet.

Továbbra is csak ez az egy példány létezik az S91 Euro 6-os változatából – a fővárosi üzlet reménye ezúttal is szertefoszlott

Bár nem tartozik szorosan weboldalunk fő csapásirányához, mindenképpen érdemes ejteni néhány szót a gyár által kiállított másik járműről is. Ez nem más, mint a Rába R16.217 típusú járóképes teherautóalváz, amelyet az új Rába-HEROS tűzoltóautók alatt találunk. A Renault eredetű, kéttengelyes, összkerékhajtású alváz az elsődleges igényeknek megfelelően elsősorban az egyébként szintén magyar gyártmányú HEROS AQUADUX-X 4000 típusú gépjárműfecskendő felépítményhez van optimalizálva. A felhasználási terület bővítése érdekében az alvázhoz természetesen más felépítmények is adaptálhatók, piaci lehetőséget nyitva ezzel a kommunális és közmű szolgáltató cégek felé is. A jármű mozgatásáról 290 lóerő (217 kW) teljesítményű Deutz DXi7-290 erőforrás gondoskodik, a motor erejét 6+1 fokozatú ZF Ecolite sebességváltó továbbítja egy ZF G 750 osztóművön keresztül a Rába gyártmányú hajtott futóművek (elöl Rába MAXS 739, hátul Rába 955) felé.

Francia gyökerekkel, de jelentős magyar értékhányaddal rendelkezik az új Rába tűzoltóautó

Érdekesség, hogy tavaly ugyanitt a Rába-Volvo kooperáció jegyében még kiállítottak egy Volvo 7900A Hybrid csuklóst is, idén viszont – szerecsére – már hiába kerestük a „nemzeti autóbuszt” a győri cég standján. Mindez összefüggésben állhat azzal, hogy a pletykák szerint vége a sokat kritizált együttműködésnek, a Volvo buszokat pedig már nem is a Rába, hanem a Volvo Hungária Kft. forgalmazza.

Az idei kiállítás legkülönlegesebb autóbusza természetesen a KF Service Solutions – Kamion Fényező Kft. büszkesége, az általunk nemrég részletesen is bemutatott Hunnoid volt, amely bárhol megjelenik, garantáltan nagy feltűnést kelt. A világon egyedülálló duplacsuklós midibuszhoz időközben elkészült a gyári prospektus is.  A gyártó tervei szerint hamarosan külföldi kiállításokon is bemutatják majd a típust.

Mindenütt a figyelem középpontjában: Hunnoid

Bár az Automotive Hungary nem kimondottan buszos kiállítás, jól láthatóan a hazai buszgyártók is lassacskán felfedezik maguknak, mint megjelenési lehetőséget. A rendezvényt mi is ajánljuk mindenkinek, aki az autóipar iránt komolyabban érdeklődik, hiszen az egyes cégek aktuális kínálatának megismerése mellett kiváló lehetőséget jelent az ágazat szereplőivel való közvetlen kapcsolatteremtésre is.

Címkék