További gyártók

Három cég képviseli Magyarországot az idei Busworld kiállításon

Három a magyar igazság: pontosan ennyi hazai cég termékével találkozhatunk az október 18. és 23. között, idén először Kortrijk helyett Brüsszelben megrendezésre kerülő Busworld Europe 2019 kiállításon. Európa idei legnagyobb autóbuszos seregszemléjén 37 ország több, mint 500 vállalata vesz részt, a vezető buszgyártók mellett a beszállítói háttéripar kulcsszereplői is bemutatják legújabb termékeiket. Az elmúlt években – sajnos – hozzászokhattunk, a magyar buszgyártók egyike sem képviselteti magát kiállítói szinten, idén viszont némi kínai háttérrel ugyan, de javulni látszik a tendencia, hiszen visszatér az Ikarus márkanév a buszgyártás nemzetközi színpadára. Ezen kívül a résztvevő beszállítók között is találunk magyar cégeket, jelezve, hogy hazánk azért nem tűnt el teljesen az európai buszgyártás térképéről. Természetesen jelen lesz a seregszemlén a kínai BYD is, de úgy tudjuk, hogy a kiállítandó buszaik között ezúttal nem lesz a cégóriás komáromi gyárából származó kocsi.

A 2019-es Busworld sem a magyar kiállítókról szól majd, de vannak biztató jelek

Lássuk be, sajnos régen elmúlt már az az időszak, amikor Magyarország buszgyártó nagyhatalom volt, ahhoz pedig, hogy a jövőben legalább megközelíthessük ismét az Ikarus valaha volt fénykorának szintjét, lépésről lépésre kell újra építkezni – és ez nem csak magukra a buszgyártókra, hanem az európai színvonalú hazai beszállítói kör kiépítésére is vonatkozik. Az iparágban pillanatnyilag elfoglalt helyünket az idei Busworldön részt vevő kiállítóink száma is jól mutatja: csak a régióból összehasonlításképpen Szlovákia kettő, Csehország négy, Románia öt, Lengyelország pedig húsz (!) céggel képviselteti magát. Ebből a lengyelek a Solaris révén egy ütőképes buszgyártót is a soraikban tudhatnak, a többiek különböző beszállítókon keresztül szerepelnek majd, beleértve a cseheket is, a kiállítói listáról ugyanis némi meglepetésre hiányzik az ország első számú buszgyártója, a SOR. Ennyit tehát elöljáróban; most pedig nézzük, hogy magyar részről kik lesznek idén az autóbuszipar zászlóvivői Európában.

Bár sokáig úgy tűnt, hogy az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan az idei Busworld kiállításon is csak beszállítói szinten lesznek érdekeltek a magyar cégek, a múlt héten kiderült, hogy a komplett autóbuszok között is találunk majd magyar vonatkozású terméket – a székesfehérvári Ikarus ugyanis a CRRC standján állítja ki a kínai gyártóval együttműködésben gyártott CityPioneer 12 villanybusz második számú prototípusát. Ez a jármű a tavaly általunk is bemutatott fehér fényezésű demókocsival ellentétben már teljes egészében Magyarországon készült rozsdamentes vázszerkezettel, és számos eurokonform módosítást is hordoz a decemberben látott verzióhoz képest. A Brüsszelbe kiszállított CityPioneer türkizből zöldbe hajló színátmenetes fényezést kap szárnyakat imitáló matricázással, és más lesz az utasajtók, az ablakok, valamint a belső tér kialakítása is. Az ajtóképlet továbbra is 2-2-2, viszont a második ajtó előrébb került, így az utasajtók elosztása egyenletesebb a korábbinál. A busz 81 fős utaskapacitással és 300 kilométeres hatótávolsággal rendelkezik. Jó hír, hogy az Ikarus név használata az ígéreteknek megfelelően valóban nem csak a magyar belpiacnak szól, hiszen a nemzetközi kiállításra szánt bemutatóbuszra is felkerült az Ikarus felirat, sőt, szerepel rajta a magyar cég szárnyas logója is – ezzel a legendás márkanév másfél évtized után tér vissza a nemzetközi porondra. A CRRC a 127-es számú standot kapta, és információink szerint a helyszínen az Ikarus magyar delegációja is jelen lesz.

Hosszas kihagyás után ezzel a busszal tér vissza az európai kiállításokra az Ikarus márkanév (Fotó: Electrobus Europe Zrt.)

Az iparági beszállítók között két cég képviseli a piros-fehér-zöld színeket, mindketten szép sikereket könyvelhetnek el a külföldi piacokon is. A buszokba és vasúti járművekbe szánt, illetve egyéb speciális járműablakairól jól ismert König Kft. rendszeres kiállítóként már „alanyi jogon” vesz részt a kétévente tartott Busworld seregszemléken, idén a 366-os számú standon lesznek megtekinthetők a kerekegyházi cég termékei. Mivel ők egyedüliként nem reagáltak a megkeresésünkre, egyelőre még nem tudjuk, hogy mit láthatunk majd tőlük pontosan az idei rendezvényen – de természetesen a helyszínről jelentkezünk majd a cég standjának újdonságaival.

A König Kft. standja a 2018-as InnoTrans kiállításon (Fotó: König Kft.)

A harmadik magyar kiállító a fedélzeti infotainment rendszerek fejlesztésével foglalkozó, pásztói székhelyű IntegraBus Kft. lesz, amely a 113-as számú standot foglalja majd el. Az öt éves múltra visszatekintő sikeres cég elsősorban a turistabuszok piaci szegmensére fókuszál és főként okostelefonok/táblagépek használatán alapuló innovatív szórakoztatási megoldásokat kínál, ezáltal kellemesebb élménnyé téve az utazást. A különböző vezeték nélküli technológiák (GSM, GPS) és ipari WiFi-routerek mellett a manapság nagy népszerűségnek örvendő, mobil eszközök töltésére alkalmas USB-csatlakozók is szerepelnek a cég kínálatában – érdemes tudni tehát, hogy ezek a kedvelt kiegészítők is beszerezhetők akár magyar forrásból is, ráadásul kiváló minőségben, hiszen a pásztói vállalkozás olyan elismert cégeknek is szállít, mint a Kiel, a Neoplan vagy a Setra.

A 2019-es Busworld kiállításra több újdonsággal is készülnek: egyebek mellett TV szolgáltatással bővül a cég multimédiás termékköre, ezen kívül vezeték nélküli telefontöltőt, illetve USB-C töltőt mutatnak be (utóbbival akár számítógép is tölthető). A biztonsági termékkínálatban újdonságot jelent a füstérzékelő berendezés, valamint az utánfutóval vagy síboxszal felszerelt turistabuszokhoz kínált másodlagos tolatókamera. A cég egyébként kétszer is részesült már ECW Innovációs Díj elismerésben a korábbi Busworld kiállításokon.

IntegraBus termékek – a pásztói cég vezető európai buszgyártóknak is szállít (Fotó: IntegraBus Kft.)

A fentieken kívül egy darabig a hivatalos kiállítói listán szerepelt még a Rába Futómű Kft. neve is, sőt, már a 943B jelű stand is ki volt jelölve a patinás győri vállalat számára. Információkérő levelünkre azonban azt a választ kaptuk, hogy nem vesznek részt a rendezvényen, és később valóban el is tűnt a cég neve a kiállítók közül. A Rába egyébként idén eddig jól teljesít, június közepén kiadott közleménye szerint 19%-kal növelte forgalmát az első negyedévben a 2018-as eredményekhez képest. A cég a hazai eladások mellett az orosz autóbuszpiacon is jelen van, többek között a Volgabus típusaihoz szállít futóműveket.

A magyar tulajdonú cégek mellett megkerestük a Komáromban összeszerelő üzemet működtető kínai BYD-t is, hogy megtudjuk, idén láthatunk-e a standjukon (amely egyébként a 938-as számú lesz) hazánkban gyártott autóbuszt. Előzetesen azt a tájékoztatást kaptuk, hogy biztosan kiállítanak majd egy Kínában gyártott BYD eBus (K9UD) szóló villanybuszt és talán egy eBus 8,7 (K7U) elektromos midibuszt is, de Komáromból a tervek szerint ebben az évben nem megy busz a kiállításra.

A teljes, hivatalos kiállítói lista ide kattintva érhető el.

Címlapkép: Electrobus Europe Zrt. (módosítva)

Címkék