Magazin

Október 26-án kerül megrendezésre az 53. Autóbusz Szakértői Tanácskozás

A hagyományokat folytatva idén is – immáron 53. alkalommal – megrendezésre kerül a magyar autóbuszgyártás egyik legnagyobb múltra visszatekintő szakmai összejövetele, az Autóbusz Szakértői Tanácskozás, ahol a hazai piacon érintett buszgyártók, üzemeltetők, valamint a közösségi közlekedéstől sok szempontból elválaszthatatlan szakpolitika képviselői számolnak be az iparággal kapcsolatos fejleményekről, tendenciákról. Az október 26-ai konferenciának tavalyhoz hasonlóan idén is a zsámbéki drivingcamp Hungary vezetéstechnikai pálya ad majd otthont, amely korábban az évenkénti Busexpo szakkiállítások állandó helyszíneként tett szert ismeretségre a hazai buszos körökben.

A szervezők – a Gépipari Tudományos Egyesület, illetve a MABUSZ – idén is sokféle témával várják a tanácskozás résztvevőit. A program a szokásoknak megfelelően a délelőtti plenáris üléssel indul, ahol elsőként az iparpolitikai vonatkozások kerülnek terítékre, a felszólalók között Szabó Tamás Bálinttal, az Építési és Közlekedési Minisztérium Közlekedésstratégiáért Felelős Helyettes Államtitkárságának főosztályvezetőjével, valamint Mészáros Virággal, a HUMDA Magyar Mobilitásfejlesztési Ügynökség Zrt. vezérigazgatójával, aki zöld mobilitás hazai tapasztalatairól és lehetőségeiről számol majd be. Szó lesz továbbá a budapesti járműállomány megújításáról a BKK tolmácsolásában, valamint az ArrivaBus Kft. jövőképéről is.

A Credobus tavalyi előadása szerint 2024-ben már végre láthatjuk a gyártó első elektromos buszait

Az Autóbusz Szakértői Tanácskozásnak elmaradhatatlan résztvevői a magyar buszgyártók, ez pedig idén sem lesz másként. A témák között szerepel a Credobus tömegcsökkentésen alapuló megközelítése az e-mobilitás tekintetében, az Ikarus tisztán elektromos hajtású városi típuscsaládjának bővítése, valamint a tervek szerint az október elején kissé váratlanul felbukkant Ganz-SOR elektromos midibuszról is többet tudhatunk meg a sajtóban megjelent közleményeknél. Említést érdemel, hogy a Komáromban gyárat működtető BYD mellett idén több külföldi buszgyártó hazai forgalmazója is részt vesz a tanácskozáson: a Daimler Buses európai márkáit (Mercedes-Benz, Setra) képviselő Omnibus Hungária Kft., valamint a Solaris autóbuszok importőri feladatait ellátó Prim-Vol Trade Kft. szakemberei is szerepelnek az előadók között.

Természetesen fontos szerepet kapnak a megbeszélésen a világszerte egyre elterjedtebb alternatív hajtásmódok is. Többek között szó lesz az elektromos- és hidrogénhajtású buszközlekedésre történő átállás hazai lehetőségeiről és a BKV elektrifikációs törekvéseiről. A nap folyamán az ArrivaBus, a Volánbusz és a Paksi Közlekedési Kft. legfrissebb üzemeltetési tapasztalatait osztja meg a konferencia résztvevőivel – utóbbi kettő kifejezetten a tisztán elektromos hajtású járművek vonatkozásában -, a DKV pedig az Omnibus Hungária előadásához csatlakozva számol be a Mercedes-Benz eCitaro villanybuszok üzemeltetésével kapcsolatos meglátásairól.

Az alternatív hajtásmódok alkalmazhatósága az idei konferencián is kiemelt témának számít majd

Az előadások sorában a tervező- és a homologizációs mérnökök számára is lesz érdekesség, a Nemzeti Közlekedési Hatóság képviseletében Németh Erika homologizációs szakértő a járművek típusjóváhagyásának hatósági keretszabályozásáról fog értekezni, a program zárásaként pedig a midibuszok tetőszilárdság-fejlesztéséről beszél majd Vincze-Pap Sándor, a JÁFI-AUTÓKUT Kft. ügyvezetője.

Az elmúlt évhez hasonlóan a konferenciát idén is járműkiállítás kíséri majd, ahol a résztvevő buszgyártók élőben is bemutatják aktuális termékeiket és újdonságaikat, ezek egy részét a vezetéstechnikai pályán menet közben is ki lehet majd próbálni. További információ, beleértve a részletes programtervet és a regisztrációs felületet, ide kattintva érhető el.

Címkék