Magyar gyártók

Innováció Magyarországról – az Evopro csoport buszgyártói tervei

A Hungexpo Budapesti Vásárközpont területén november 7. és  9. között megrendezett Automotive Hungary 2013 járműipari beszállítói szakkiállításon jártunk. A háromnapos rendezvényen számos járműipari cég vonultatta fel kínálatát, a hazánkban gyárat üzemeltető autómárkáktól kezdve egészen a technológiai mérőberendezéseket forgalmazó cégekig. Autóbuszos szempontból a legjelentősebb esemény hazánk legújabb autóbuszgyártó cégének, az Evopronak a sajtótájékoztatója volt, melyre a Magyarbusz [Info] is meghívást kapott. A többi magyar buszgyártó sajnos távol maradt a rendezvénytől, a szorosabban vett buszos szakmából egyedül a Rába futóműüzletága képviseltette még magát.

Az Evopro csoport többévnyi sikeres nemzetközi szereplés után a jövőben Magyarországon is intenzíven jelen kíván lenni. A cégcsoport autóipari és mérnöki tevékenységének bemutatására, melynek kulcsfontosságú példája a moduláris felépítésű, kompozitkarosszériás autóbuszcsalád, remek lehetőséget kínált a kiállítás. A sajtótájékoztatón több, a gyártóval és az általa fejlesztett autóbuszokkal szemben korábban megfogalmazott kérdésre választ kaptunk, és egyúttal bepillantást nyerhettünk a cég gyártmányfilozófiájába és távlati terveibe is. Egy biztos: az Evopro sok szempontból másként gondolkodik, mint a jelenlegi magyar buszgyártók többsége, és ez alatt nem csak a járművek felépítését kell érteni.

Az Evopro rendkívül sokoldalú cégcsoport, amely immár közel tizenöt éve jelen van a nemzetközi piacon. A magyar tulajdonú vállalat ma a világ több mint negyven országában nyújt tervezői, fejlesztői, valamint üzembe helyezési mérnöki tudást partnereinek. A cégcsoport dolgozóinak létszáma a tavalyi évre elérte az 1200 főt, akik számos termék fejlesztésében vesznek részt az ipar különböző területein. Az Evopro tevékenységi köre a logiszikai központok kialakításától kezdve az energia-, épület- és gyártásautomatizáláson, valamint vasúti diagnosztikai rendszerek tervezésén át egészen a szoftver- és hardverrendszer tesztelésig terjed. Emellett a társaság indirekt beszállítója az autóiparnak is (azaz nem alkatrészek gyártásával, hanem gyártósorok üzembe helyezésével foglalkoznak). A cég munkái közül kiemelendő egyebek mellett a kecskeméti Mercedes és az esztergomi Suzuki autógyárak gyártósorainak működtetése, a budapesti és a müncheni nemzetközi repülőtereken működő csomagszállító rendszerek létrehozása és üzembe helyezése, illetve az újonnan épülő Üllői úti stadion villamos rendszereinek megtervezése. A társaság a jövőben a közlekedési és informatikai szektor mellett számos egyéb területen is hosszú távon tervez Magyarországon – ezen területek egyike lehet a buszgyártás is.

Alapjaiban új koncepció

Mészáros Csaba, az Evopro Holding Zrt. vezérigazgatója a cégcsoport sajtótájékoztatóján

Mivel az Evopro saját fejlesztésű buszcsaládjából még nem készült el az első prototípus, a cég standján komplett autóbusz hiányában egy méretarányos, kicsinyített modellt és egy félbevágott középrész-modult tekinthettünk meg. Kiegészítésként egy paravánon a típuscsalád korábbi (a végleges formánál többnyire lényegesen tetszetősebb) látványterveit is felvonultatták. Hasonlóan nézett ki egyébként a cég standja az idén októberben Kortrijkban megrendezett nemzetközi Busworld kiállításon is. Érdekesség, hogy a makett (amely egyébként a típuscsalád moduláris felépítését demonstrálandó, szétszedhető és tetszőlegesen átalakítható volt) a BKK világoskék színében pompázott, annak ellenére, hogy a gyártó nem indul, és a dolgok jelenlegi állása szerint nem is indulhat a fővárosi cég aktuális busztenderein. Az első bemutatóbusz gyártása egyébként már előrehaladott állapotban van, ám addig is, amíg a prototípus elkészül, Olvasóink ezen a gyári animáción megnézhetik, hogyan is festenek majd az utcán az Evopro buszok:

A sajtótájékoztatón Mészáros Csaba, az Evopro Holding Zrt. vezérigazgatója köszöntötte az egybegyűlteket. A vezérigazgató bevezetésként bemutatta a vállalatcsoport nemzetközi elismerést is kiváltó munkáit, külön kiemelve a repülőtéri csomagszállító rendszerek fejlesztését. Mint mondta, eddig is jelen voltak a hazai piacon, bevételük 95%-át azonban jelenleg az export teszi ki. Ezen szeretnének változtatni a közeljövőben, úgy, hogy természetesen a továbbiakban is kiemelt figyelmet fordítanak az exportpiacokra. Elmondta: a cég autóbuszfejlesztési projektjének jelmondata, a „Hazabuszozik az Evopro!”, a vállalat azon tervére utal, hogy itthon is kamatoztassák külföldön megszerzett szakmai tudásukat. Céljuk, hogy magyar termékeket, Magyarországon találjanak fel, és lehetőség szerint a gyártás is itthon történjen.

Az Evopro szemléletmódját jól tükrözi a cég angol mottója („It’s possible!”) is. A vezérigazgató kifejtette: hisznek abban, hogy nem a „feladatot”, hanem a felmerülő problémákat kell megoldani. Véleménye szerint ez a szemlélet szükséges a sikeres érvényesüléshez, az ügyfelek is ezt várják el tőlük. A cégcsoport olyan termékek kifejlesztésén dolgozik, melyek tervezésükkor 3-5 évvel megelőzik a korukat, az elkészült gyártmányt pedig (vagy akár annak gyártási jogát) később, az igény felmerülésekor értékesítik. Így hosszabb távon is a fejlődés élvonalában lehet maradni. Ilyen termék lehet Mészáros úr reményei szerint az Evopro által fejlesztett, moduláris felépítésű autóbuszcsalád is. Az elektromos hajtású buszok fejlesztése terén Magyarország még nincs jelentős piaci hátrányban, és az országban jelenleg megvan az ehhez szükséges szaktudás is. Innen jött az elgondolás, hogy elektromos buszt fejlesszenek. Az új kihívások hozzájárulhatnak ahhoz is, hogy a fiatal mérnökök itthon maradjanak, és ne Nyugaton vagy éppen Kínában keressenek megélhetést.

A vezérigazgató a moduláris felépítés által biztosított variációs lehetőségeket szemlélteti a kiállított maketten

Meglátása szerint nem nemzeti autóbuszban kell gondolkodni, hanem olyan típusokban, melyek a világpiacon is megállják a helyüket. Ennek érdekében szükség van arra, hogy akár külföldi szakembereket is hazánkba hívjunk dolgozni. Mészáros úr hozzátette: a jövőben különféle programokat is indítanak ennek előmozdításáért. Mint mondta, fontos, hogy ne csak a termék, hanem a környezet is innovatív legyen, azaz hogy a piac és a vásárlók befogadják az újító termékeket. Ehhez Magyarországon szemléletmódváltás szükséges, de bízik benne, hogy a jövő e téren is pozitív változást hoz. Hozzátette: ma Magyarországon az innováció legnagyobb hátráltatója a teljes terméklánc hiánya, vagyis az, hogy az ötletekből sok esetben soha nem lesz termék, noha a cél éppen az lenne, hogy a folyamat végén kézzel fogható termék legyen.

A vállalat még az Ikarus révén került kapcsolatba az autóbusziparral, amikor is Rigába szánt trolibuszok villamos hajtásrendszerének kifejlesztésében vettek részt. A projekt kapcsán kezdtek el a régi karosszéria helyett egy merőben új felépítményben gondolkodni az eddig használatos  konstrukciók helyett. A fejlesztés során több kisebb magyar mérnökirodát ismertek meg, az ő elképzeléseik egyikét karolták fel, és vitték el megvalósítási fázisba. Az Evopro autóbuszkoncepciójában felhasznált ötletek jelentős része a közúti villamosok világából jön – ott ugyanis a „szeletekre” oszott járműfelépítmény, és az ezáltal biztosított nagyfokú variációs lehetőség megszokottnak számít. Az autóbusziparban ugyanakkor az egymáshoz építhető, rugalmasan variálható standard elemekből álló karosszéria mindezidáig gyakorlatilag ismeretlen fogalom volt. Az innovatív buszcsalád kifejlesztésén ma már mintegy 40 mérnök dolgozik. A vezérigazgató kiemelte, hogy a vállalatcsoportnak külön designer-, villamossági kivitelező-, gépész-, szoftvercége stb. is van, akik mind kiveszik a részüket a feladatokból.

Az Evopro típusainak választéka a városi-elővárosi buszok szinte teljes hossztartományát lefedi

Az Evopro tervezői által megálmodott autóbuszcsaládot szabadalmaztatott moduláris felépítés, alacsonypadlós kialakítás, valamint korrózióálló és könnyen javítható műanyag járműtest jellemzi. A buszok városi és elővárosi használatra egyaránt alkalmasak. A jármű fő elemei a sofőrfülkét és a mellső futóművet magába foglaló frontmodul, az utasablakokat és az ajtókat tartalmazó középső modulok, valamint a hajtásrendszert és a hátsó futóművet felölelő hajtás modul. Ezzel az építésmóddal a gyártási költségek is jelentősen csökkennek, miközben számtalan variációra van lehetőség. Az azonos elemkészletből felépített, különböző méretű járművek igen széles hossztartományban gyárthatók, a szóló típusok kínálata 6,2 méteres minibusztól a 10,7 méteres háromajtós variánsig terjed, a kínálatot pedig a 17 méter hosszúságú, szintén modulelemekből felépülő csuklós változat teszi teljessé. A legrövidebb változat, az EP062 jelű típus mindössze négy modulból épül fel, a leghosszabb szóló változathoz (EP107) hét, míg az EP170 típusjelzésű csuklós verzió kialakításához (a csuklószerkezetet nem számolva) tíz modul szükséges.

Ma az egyik legnagyobb probléma a világban az energiatárolás nehézkessége, ezt ma nehéz akkumulátorokkal lehet megoldani. Ezt figyelembe véve az Evopro tervezői egy olyan elektromos busz kifejlesztését tűzték ki célul, amelynél megpróbálják az akkumulátorok tömegét a karosszérián megspórolni, hiszen így jóval könnyebb buszt tudnak építeni a konkurenciánál, azonos mennyiségű akkumulátor alkalmazása mellett. A kompozit műanyagból készült karosszériának köszönhetően az Evopro buszok önsúlya lényegesen elmarad a hasonló befogadóképességű vetélytársakétól. Példaként a 10,7 méter hosszúságú változatot említette Mészáros úr, melynek saját tömege közel öt tonnával alacsonyabb, mint a konkurens típusoké. A könnyebb karosszéria kisebb tömegű főegységek alkalmazását teszi lehetővé, ami további súlymegtakarítást jelent. A vezérigazgató úgy véli, hosszútávon ez az építésmód nyeri a versenyt a hagyományos, acélvázas konstrukciókkal szemben. A kompozit felépítmény egyszeri beruházási költsége ugyan egyértelműen magasabb egy normál acélvázas karosszériáénál, de az alacsony saját tömegből adódó, akár 30%-al alacsonyabb fenntartási költségek révén az üzemeltető számára hosszú távon mégis gazdaságosabb lehet ez a megoldás.

Az akkumulátorokat a súlypont alacsonyan tartása (és ezáltal a jármű stabilitásának növelése) érdekében a menetirányhoz képest 90°-kal elforgatott hármas ülések alatt helyezték el a tervezők  – a látványterveken látható jellegzetes üléselrendezést tehát az utasfolyosó szélességének növelése mellett ez is indokolja. Érdemes egyébként megfigyelni, hogy a vetélytárs elektromos buszoknál, ahol alapvetően egy már meglévő karosszériát használnak, jellemzően nem ezt a megoldást alkalmazzák.

Külföldi és belföldi ambíciók

A középső modulok hármas ülései alatt helyezték el a tervezők az akkumulátorokat

Az Evopro célja egy olyan innovatív autóbusz koncepció megteremtése, amely nem csak Magyarországon, hanem a nemzetközi piacon is versenyképes. A különböző igényekre gondolva a gyártó hajtásláncok széles választékát kínálja majd az autóbuszaihoz. Az első prototípus jármű, amely várhatóan még az idén bemutatkozik a nagyközönségnek, az innováció jegyében tisztán elektromos hajtásrendszert kap. Az infrakstruktúra hiánya azonban ma még erőteljesen hátráltatja az elektromos hajtású járművek elterjedését, és természetesen nem is minden közlekedési vállalat tudja megengedni magának, hogy ilyen buszokat üzemeltessen. Ezért a már 2014-ben bemutatásra kerülő, második számú prototípus ún. elektromos range-extender hajtással készül majd. Ennek lényege, hogy egy optimális nyomatékon és fordulatszámon működtetett, kisméretű, csökkentett károsanyag-kibocsátású dízelmotorral hajtanak meg egy generátort, és az így termelt árammal töltik a busz akkumolátorait. Ezzel a megoldással akár egy egész napi folyamatos üzemet is biztosítani lehet, és lehetőség van zéró emissziós zóna is kialakítására is, például a budai Várban. (Ennél a példánál a Várkerületbe érve a dízelmotor kikapcsolna, így a turisztikai szempontból kiemelten fontos területen már tisztán elektromos üzemben közlekedne a busz.)

Szintén eldöntött tény, hogy harmadik prototípus autóbusz környezetbarát földgázüzemű (CNG) hajtással hagyja majd el a gyárat. Ezzel a variánssal elsősorban az orosz piacot kívánják megcélozni, ahol a jövőben a piacfelmérések szerint szinte kizárólag az ezzel a hajtásmóddal működő autóbuszokat lehet majd eladni. A CNG kivitel más, nagy földgázkészletekkel rendelkező országokban is sikerre számíthat. A konzervatívabb, vagy éppen szűkösebb anyagi forrásokkal rendelkező vásárlók számára pedig természetesen később hagyományos Euro VI-os dízelmotorral is elérhető lesz a típuscsalád.

A vezérigazgató elmondta: jelenleg Dubaiban is tárgyalnak, ahol hatvan darab elektromos midibusz iránt van érdeklődés. A melegebb éghajlaton üzemelő kocsik természetesen több paraméterben (hűtőrendszer, stb.) is különböznének az alapváltozattól. Ugyanakkor a BKK miditenderén elegendő referencia hiányában, továbbá a tenderben előírtnál keskenyebb (már az új európai szabványok szerint készült) karosszéria, illetve az első ajtó elhelyezése miatt nem tudnak részt venni, így a budapesti égszínkék színre festett makett életnagyságú eredetije egyelőre vízió marad. Pedig az Evopro típusainak 6,5 tonnás tengelyterhelése komoly előny lehet(ne) a budai Várban a jellemzően 8 tonna körüli tengelyterhelyéssel rendelkező rivális midibuszokkal szemben.

A busztól a kisföldalattiig

Vajon közlekedhetünk a jövőben BKK-kék Evopro buszokkal is? A gyártón nem fog múlni

A cég által kifejlesztett autóbuszcsalád magyar találmány, magyar mérnökök tervezték és magyar gyártás után kerül majd az utakra. Arról, hogy a gyártás pontosan hol fog folyni, Mészáros úr egyelőre nem kívánt részleteket közölni, annyit azonban elárult, hogy a pontos helyszínt három héten belül nyilvánosságra hozzák, illetve hogy a buszok biztosan Magyarországon fognak készülni. (Iparági forrásokból úgy hírlik, hogy az Evopro vezetése előrehaladott tárgyalásokat folytat a NABI magyar részlegének amerikai tulajdonosaival a cég mátyásföldi gyárának megvásárlásáról. Ez logikus lépésnek tűnik, hiszen az üzemben a NABI buszok gyártásának januári leállításával jelentős kapacitások szabadultak fel  – a szerk.)

Az Evopro buszok legelső prototípusa Mészáros úr tervei szerint még idén karácsony előtt bemutatkozik a nagyközönségnek. Hozzátette: bízik abban, hogy ezt a határidőt tartani tudják, bár ez értelemszerűen nem csak tőlük, hanem a beszállítóktól is függ. Emiatt az is elképzelhető, hogy a decemberben bemutatásra kerülő autóbusz még nem lesz üzemképes. Álló helyzetben viszont mindenképpen már az idei év folyamán megtekinthetjük a legújabb hazai fejlesztésű autóbuszt (ami az előzetesen kiszivárgott képek alapján egy 7,7 méter hosszú, 5 modulból álló EP077 jelű variáns lesz – a szerk.). Beszéde zárásaként a vezérigazgató a mérnökök és a pedagógusok megbecsülésének fontosságára hívta fel a figyelmet.

Kétségtelenül a legelőremutatóbb hazai konstrukciók egyike az Evopro elgondolása, a sokféle modern, élvonalbeli hajtásmód alkalmazása magyar buszban valóban újdonságnak számít. A cég vállalkozó kedvét egyébként jól mutatja, hogy a sajtótájékoztató végén még kisföldalatti tervezése is szóba került. 2020 környékén ugyanis elkerülhetetlenné válik a kisföldalatti flotta cseréje, és a speciális kialakítású járműveket mindenképpen egyedileg kell majd legyártatni – ki tudja, még akár az is lehet, hogy Evopro metrón utazunk a jövőben?

Címkék