Magazin

Közösen indul Budapest 160 darabos trolitenderén az Ikarus és a Yutong

Partneri megállapodást kötött egymással a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szóló és csuklós trolibuszokra kiírt tenderén való induláshoz az immár 130 éves múltra visszatekintő Ikarus és a maga 10%-ot meghaladó globális piaci részesedésével a világ legnagyobb buszgyártójának számító kínai Yutong – számol be portálunkhoz eljuttatott közleményében a székesfehérvári gyártó. Amint azt korábban megírtuk, a BKK a 2025-27-től esedékes „Trolibusz járműbeszerzés IV. ütem” néven futó projekt keretében összesen 160 darab, akkumulátoros önjárás képességgel szóló és csuklós trolibusz beszerzését tervezi. A tervezett keretszerződés 40 jármű (16 darab szóló és 24 darab csuklós trolibusz) megvásárlását garantálja, az opciós mennyiséget pedig tetszőleges bontásban, de legalább 10 darabos tételekben lehet majd lehívni.

Az Ikarus saját elmondása szerint büszke arra, hogy olyan piacvezető partnerekkel tud együttműködni, mint amilyen a Yutong is. Mint írják, a mostani konzorciumi partnerség lehetővé teszi, hogy az összehangolt erőforrásoknak köszönhetően sikeres pályázat esetén a két buszgyártó hatékonyan működjön együtt a projektmegvalósítás érdekében.

Az Ikarus a múltban is gyártott trolibuszokat, amelyek a magyar gyártó fénykorában az ilyen járműveket üzemeltető hazai városok mellett külföldön is ismertek voltak. Legutóbb 2013-ban készültek trolibuszok Ikarus márkajelzéssel: az ARC egykori városi típuscsaládjának módosított karosszériáját és a Škoda Electric hajtásrendszerét hasznosító, Ikarus-Škoda Tr187 néven ismert csuklós járművek összesen 13 legyártott példányával Szegeden lehet találkozni. A BKK mostani tenderére való megfeleléshez ugyanakkor szükség volt egy olyan nemzetközi partnerre, aki jelenleg is rendelkezik a megfelelő trolibuszgyártási kapacitással, a Yutong pedig örömmel vállalta a partnerségi felkérést.

Yutong trolibusz Mexikóváros részére – hasonló járművek érkezhetnek Budapestre is?

A Yutong a világ jelenlegi legnagyobb buszgyártójaként természetesen a troligyártásban is érdekelt, bár Európában mostanáig inkább az akkumulátoros villanybuszaival igyekezett pozíciót szerezni – nem is eredménytelenül, hiszen csak tavaly 483 elektromos autóbuszt állított forgalomba kontinensünkön, ezzel a harmadik helyet szerezve meg az MAN és a Solaris mögött. A Yutong trolibuszainak elsődleges piacát természetesen Kína jelenti, hozzánk legközelebb Örményországban és Kazahsztánban futnak az utakon, a közelmúltban pedig Mexikóváros is forgalomba állított belőlük egy 130 darabos szériát.

A címlapkép illusztráció.

Címkék