Magazin

Kétszáz darabos hidrogénbusz-flottát tervez felállítani Essen

Teljes egészében hidrogén alapokra helyezné buszflottáját az Essen és a szomszédos Müllheim városának közlekedési társasága, a Ruhrbahn GmbH. A közlekedési cég 2017 óta készül a flottaváltásra, melynek keretében 2033-ig közel 260 darab hidrogénbuszt tervez forgalomba helyezni a két településen. A flottacsere program első lépéseként a fuvarozó 19 darab hidrogén üzemanyagcellás autóbuszt vásárol a lengyel Solaristól.

A megrendelés 10 darab csuklós és további 9 darab szóló Solaris Urbino hydrogen leszállítását foglalja magába, melyek a tervek szerint 2024 végétől érkeznének a közlekedési társaság kötelékébe. A buszok kiszolgálására Essenben és Mülheimben is telepítenek töltőinfrastruktúrát, a töltőállomások kivitelezése várhatóan a flotta első példányainak érkezésével egyidőben készül el. A Ruhrbahn elsősorban anyagi megfontolásból döntött a technológia mellett, ugyanis a társaság szerint az akkumulátoros buszok üzemeltetése hosszabb távon jóval drágább, mint a hidrogén üzemanyagcellás hajtásmódé. A 2033-as céldátumig a fuvarozó 248 darab hidrogénbusz szerezne be, ezekből 212-őt Essen, 46 darabot pedig Mülheim részére.

A Ruhrbahn leendő hidrogénhajtású szóló Urbinói 70 kW, a csuklósai pedig 100 kW teljesítményű Ballard hidrogén tüzelőanyag-cellamodullal érkeznek, s mindkét kivitel hajtásáról egy 240 kW csúcsteljesítményű központi vontatómotor gondoskodik majd. Az autóbuszokat hőszivattyús fűtési funkcióval rendelkező klímaberendezéssel, fedélzeti kamerarendszerrel, USB töltőcsatlakozókkal, valamint az EU-s általános járműbiztonsági rendelet (GSR) előírásainak megfelelve fejlett vezetéstámogató funkciókkal, többek között radaralapú holttérfigyelő és sávváltási asszisztenssel, valamint abroncsnyomás-ellenőrző rendszerrel szállítja a gyártó. A járművek üzemeltetését a Solaris saját, telematikai- illetve akkutöltöttségi adatok továbbítása mellett fedélzeti diagnosztikai funkcióval is rendelkező, valósidejű online távdiagnosztikai és felügyeleti, ún. eSConnect flottamenedzsment-rendszere is segíteni fogja.

A bolechowói cég még 2019-ben dobta piacra hidrogén üzemanyag-cellás szóló autóbuszát, a Solaris Urbino 12 hydrogent, 2022-ben pedig annak csuklós változatát az Urbino 18 hydrogent. A két modell a piaci bevezetésük óta – a keretmegállapodásokat is beleértve – Európában egyedülálló módon, összesen már több mint 700 darabos rendelésállománnyal büszkélkedhet; ebből 180 példányt pedig már le is szállított a gyártó, többek között olasz, német, holland, svéd és lengyel üzemeltetőknek.

Címkék