Kitekintő

Szövetséget köt egymással a CaetanoBus és a CATL

Hosszú távú együttműködésről szóló megállapodást jelentett be a CaetanoBus és a CATL, amelynek értelmében a kínai akkugyártó-óriás a jövőben lítium-vasfoszfát (LFP) kémián alapuló vontatási akkumulátorokat szállít majd a portugál buszgyártó elektromos hajtású típusaihoz.

A felek elmondása szerint a CaetanoBus az elkövetkezendő hónapokban kezdi meg a CATL által szállított LFP-akkumulátorok alkalmazását típusaiban, később pedig emissziómentes buszok széles skálájának kifejlesztését tervezi a rugalmasan konfigurálható kínai alapokra építve. Az új energiatárolók a CaetanoBus saját márkaneve alatt (2021 óta részben Toyota emblémával) futó városi villanybuszok mellett az ugyancsak a portugál gyártó által fejlesztett és összeszerelt COBUS repülőtéri apron-buszokban is megjelennek majd. Utóbbiak kapcsán a CaetanoBus úgy számol, hogy a repülőgépek földi kiszolgálását végző autóbuszpark néhány éven belül világszerte kizárólag elektromos hajtású típusokból áll majd.

A CaetanoBus városi típusaiban eddig használt NMC, illetve LTO kémiájú vontatási akkumulátorokat a francia Forsee Power szállította. A tavaly ősszel bemutatott újgenerációs COBUS Vega elektromos apron-busz NMC-akkupakkjának gyártóját eddig hivatalosan nem nevezték meg, de több jel alapján arra lehet következtetni, hogy az Akasol a jelenlegi beszállító.

A gyári beszámoló szerint kifejezetten villanybuszokba szánt, -35°C és +65°C közötti hőmérséklettartományban alkalmazható új CATL akkumulátorokat kiemelkedően hosszú élettartam és mintegy 800 °C hőelszabadulási hőmérséklet jellemzi (azaz tűzveszély szempontjából biztonságosabbnak mondhatók). További fontos előnyük, hogy a CATL által alkalmazott harmadik generációs CTP (cell-to-pack) technológia 10-15%-kal növeli a beépített akkumulátorok energiasűrűségét, ezáltal lehetővé téve az autóbuszok hasznos terhelhetőségének növelését. (A nehéz vontatási akkumulátorokkal szerelt akkumulátoros villanybuszok esetében a szállítható személyek számát jellemzően nem az utasok rendelkezésére álló alapterület, hanem a jármű megengedett legnagyobb gördülő össztömege határolja be, vagyis önmagában az akkuk tömegének csökkentésével a busz hasznos terhelése növelhető.)

A képek illusztrációk, forrás: CaetanoBus S.A.

Címkék