Kitekintő

Bemutatkozott a COBUS repülőtéri buszainak új nemzedéke

Két vadonatúj, nulla károsanyag-kibocsátású típussal is készült a szeptember 13 és 15. között a párizsi Le Bourget repülőtéren tartott GSE Expo Europe 2022 kiállításra a repülőtéri apron-buszok specialistájaként ismert COBUS Industries. Az új modellek a hivatalos megfogalmazás szerint a fenntartható, korszerű és tiszta reptéri közlekedést hivatottak szolgálni.

Az új COBUS Vega első ajtajának kialakítását szinte biztosan viszontlátjuk majd a konkurencia hasonló felépítésű modelljein is

A tisztán elektromos hajtású COBUS Vega (címlapképünkön) már a gyártó apron-buszainak következő nemzedékét képviseli, amellyel minden valószínűség szerint rövid időn belül találkozhatunk majd a nagyobb nemzetközi repülőtereken. A sajtóanyag szerint a COBUS típusait gyártó portugál CaetanoBus, valamint a Daimler Truck innovációit ötvöző jármű kiviteltől függően 2-4 darab harmadik generációs lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC 3) akkumodullal szerelhető fel – a pontos beszállítót nem közölték ugyan, de a megfogalmazásból arra lehet következtetni, hogy az Akasol termékéről van szó. Az új típus a COBUS állítása szerint kategóriája legnagyobb befogadóképességével rendelkezik, és kétféle, a repülőgépek közvetlen kiszolgálására tervezett apron-buszokra jellemző 2700, illetve 3000 mm szélességű változatban, 12 vagy 14 méter hosszú karosszériával készül majd. Fontos újítás, hogy közvetlen elődjével ellentétben a Vega akár hét utasajtóval is felszerelhető, köszönhetően annak, hogy a vezetőfülke immár nem tölti ki a karosszéria teljes szélességét. A menetirány szerinti jobb oldalon így már négy utasajtó is kialakítható, csökkentve ezzel az utascsere idejét.

A hidrogénüzemű COBUS Hydra kívülről alig különbözik a korábbi dízel- és elektromos hajtású változatoktól

A másik most bemutatott apron-busz, a hidrogén tüzelőanyag-cellás hajtásrendszerrel szerelt COBUS Hydra külső megjelenését tekintve még az előző sorozat örökségét viszi tovább, a műszaki tartalom azonban természetesen újdonságot jelent. Bár a típusmegnevezés egyértelműen utal a tüzelőanyag jellegére is, az új jármű hivatalosan a Hydra (Északi Vízikígyó) csillagképről kapta a nevét. A típusnak két egyenesági felmenője is van: a karosszéria a korábbi elektromos hajtású e.COBUS 3000 modellre épül, a hajtásrendszer pedig, benne a Toyota által szállított üzemanyagcella-modullal a CaetanoBus hidrogénhajtású városi típusából származik. A busz végében öt darab, 350 bar üzemi nyomású hidrogéntartály található. A Hydra fő vonzerejét üzemeltetői oldalról elsősorban a gyors, kevesebb mint 9 percet igénylő utántölthetőség és a kizárólag akkumulátoros változatokénál nagyobb, akár 400 kilométeres hatótáv jelenti. Helyi értesülések szerint a COBUS lehetőséget biztosít a korábban gyártott buszainak hidrogénüzemre való utólagos átalakítására is.

A hidrogéntartályok és az üzemanyagcella is a karosszéria végében kapott helyet, az immár elektromos motor továbbra is a mellső tengelyt hajtja

Fotók: COBUS Industries GmbH

Címkék