Kitekintő

Megérkezett az első megrendelés az egyiptomi gyártású Volvo 7900-as villanybuszokra

A luxemburgi Demy Schandeler S.àr.l. közlekedési társaságtól futott be az első megbízás a Volvo Buses már a kairói székhelyű MCV által gyártott Volvo 7900 karosszériás villanybuszára: a luxemburgi üzemeltető 15 szóló példányt vásárol a típusból, melynek licenc alapján történő gyártását az egyetlen európai üzemének bezárása után a svéd gyártó az egyiptomi karosszálóhoz költözteti.

A Volvo Buses és az MCV még szeptemberben kötött partnerségi megállapodást a jelenleg még Lengyelországban készülő városi-helyközi modelljeinek, azaz a 7900-as és 8900-as szériák gyártási jogainak átvételéről. A megállapodás szerint a 2023 utolsó felében befutó megbízásokat már nem a lengyel üzem, hanem a Volvo egyik legjelentősebb partnerének számító MCV fogadja, így most az első ilyen megrendelés megérkezése újabb lépést jelent a Volvo lengyelországi buszgyártásának teljes felszámolása felé. A sorozatgyártás 2024-ben kezdődik meg az MCV salheya-i gyárában, ahonnan az első egyiptomi gyártasú Volvo buszok 2025 első negyedévében gördülnek ki, s immár azt is lehet tudni, hogy ezek a Demy Schandeler részére készülnek majd.

A luxemburgi üzemeltető nem először szavaz bizalmat a Volvo Buses városi-elővárosi villanybuszának, 2023 elején 10 példányt helyezett üzembe a 7900 E szóló kiviteléből. Ez a 10 kocsi azóta több mint 800 ezer kilométert futott helyközi forgalomban, ami a hajtásmód lehetőségeihez képest igen jó teljesítménynek számít.

A 2025 tavaszán átadásra kerülő kocsikat az MCV a kivitelhez elérhető legnagyobb, öt modulból álló, 470 kWh összkapacitású lítium-nikkel-kobalt-alumínium-oxid (NCA) vontatási akkumulátorcsomaggal szállítja, amely a Volvo állítása szerint egyetlen feltöltéssel akár 300 kilométeres hatótávot is lehetővé tesz ideális körülmények esetén, s ez a regeneratív fékezés segítségével akár még fokozható is. A kocsik mozgatásáért egy 167 kW állandó-, és 200 kW csúcsteljesítményű, 425 Nm maximális nyomatékú állandómágneses szinkron vontatómotor felel majd, ami a nagyobb hatékonyság érdekében egy kétsebességes automatizált váltón keresztül hajtja meg a hátsó kerekeket.

Címlapkép: De Rond Hans und Jeanny

Címkék