Kitekintő

A megszűnő Citywide karosszériájával épített alacsony belépésű villanybuszt a Scania

A Scania októberben a Busworld Europe seregszemlén mutatta be a legfrissebb fejlesztéseként érkező, tisztán elektromos LE BEV 4×2 alacsony belépésű alvázát, amely már nem a gyártó 4 éve bemutatott Citywide sorozatának alacsony belépésű karosszériája, hanem a spanyol Castrosua és a svéd gyártó együttműködésének eredményeként megszületett vadonatúj Castrosua 75CS villanybusz alatt debütált. A Scania ugyan megtehette volna, hogy a hagyományos, gázüzemű és elektromos hajtással is elérhető Citywide karosszériáját használja fel az új alváz bemutatására, de mivel a típus gyártása hamarosan megszűnik, ennek nem sok értelme lett volna. Ennek ellenére a Scania bezárásra ítélt lengyel üzemegysége a cég beszámolója szerint mégis összehozott egy alacsony belépésű elektromos buszt, de szigorúan csak kísérleti jelleggel.

A minden bizonnyal a Scania első és utolsó saját fejlesztésű alacsony belépésű villanybusza az újgenerációs LE BEV3 alváz egyik prototípusára épült a jövőre megszűnő Citywide sorozat 12 méteres alacsony belépésű változatának formájában. A jármű belső használatra készült, s kizárólag a gyári teszteket és további fejlesztési projekteket szolgálja majd. Annak ellenére, hogy a jármű csak egy prototípus és soha nem kerül sorozatgyártásba, felszereltség szempontjából minden olyan extrával felszerelték, amit manapság egy bemutatóbusznak prezentálnai kell; a digitális tükörhelyettesítő rendszer mellett, 360° kamerrarendszer és bal- és jobboldali radaros holttérfigyelő is került a kocsiba – utóbbi arra enged következtetni, hogy a jármű teljesíti a 2024 júliusában érvénybe lépő átdolgozott EU-s általános járműbiztonsági rendelet (GSR) előírásainak vezetéstámogató rendszerekre vonatkozó követelményeit.

A Scania LE BEV elektromos alváza egyelőre csak a Castrosua 75CS típusa alatt érhető el

A kísérleti elektromos Citywide alá került technikai alappal egy öt modulos, egyenként 104 kWh-ás kapacitással bíró akkumodult tartalmazó, 520 kWh-ás lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid kémiájú akkupakk érkezett, egy modul a busz farába, a fennmaradó négy egység pedig a busz tetején kapott helyet. Az alvázhoz egy 300 kW-os csúcsteljesítményű elektromos gép jár, ami ugyan megegyezik a kivezetés alatt álló C sorozatú elektromos alvázban alkalmazott központi villanymotor teljesítményével, de nem teljesen ugyanarról az erőforrásról van szó, mivel az új LE alvázba kerülő vontatómotor erősebb integrált hűtőrendszerrel és frissített vezérlőrendszerrel rendelkezik.

A Scania még az év elején jelentette be, hogy a visszaeső eladások és a gyártó hagyományos piacain, azaz a skandináv országokban elszenvedett piacvesztés okán jövőre leállítja a készre szerelt karosszériák gyártását Európában, és a továbbiakban kizárólag az alvázgyártásra összpontosít majd a kontinensen. A Scania a Volvóval szemben, amely jövőre kiszervezi a saját fejlesztésű típusok gyártását, a 2024-ben esedékes lengyel üzemének bezárásával a viszonylag friss fejlesztésű Citywide sorozatot, a tavaly új taggal kibővített Interlink típuscsaládot és a C jelű, teljes hosszban alacsonypadlós alvázplatform elektromos változatát  dobja a „kukába”.

Az alábbi Scania típusok búcsúznak jövőre az európai piactól:

A teljes Citywide …

… és a teljes Interlink sorozat

Címkék