Kitekintő

Már az Irizar csúcsmodellje is elérhető LNG-hajtással

Újabb modell erősíti az Irizar cseppfolyósított földgázzal üzemelő  termékvonalát, ugyanis az i4-es és az i6S Efficient után most már az ibériai buszgyártó gyári ranglétrájának legfelső fokát elfoglaló Irizar i8-as LNG-hajtású változata is piacra került. A Scania által biztosított gépészeti platformra karosszált modell első ügyfélpéldányai a Vy norvég állami vasúttársaság érdekeltségébe tartozó svéd Vy Travel AB kötelékében állnak forgalomba.

A gázüzemű autóbuszok a Vy Travel által Bus4You néven üzemeltetett expressz vonalakon teljesítenek majd szolgálatot. A Bus4You buszokat első osztályú kényelem jellemzi, így ennek megfelelően a társaság vadonatúj i8-asai is magas szintű felszereltséggel érkeznek. A lehető legnagyobb kényelem biztosítása érdekében a járművek fedélzetén az utasülések 2+1 soros elrendezésben kerültek beépítésre. Minden ülés rendelkezik USB porttal, 230 V-os aljzattal, lehajtható lábtámasszal és asztalkával is. Az utazók kényelmét emellett WiFi szolgáltatás és kézmosóval felszerelt toalett is szolgálja.

A 14,98 méter hosszú járművek a Scania K410 EB 6×2 NI LNG alvázára épültek, a hajtásról az alvázzal járó 13 literes, 410 lóerős, 2000 Nm csúcsnyomatékú Scania gázmotor gondoskodik, amelyhez egy 12+2 sebességes Scania Opticruise robotizált váltó áll rendelkezésre. A tüzelőanyag, azaz a cseppfolyós földgáz tárolása a padló alatt, a csomagtérben elhelyezett két darab nagyméretű, több mint 900 literes össztérfogatú speciálisan hőszigetelt kriogén tartályban történik; ezzel az üzemanyagmennyiséggel a gyártó a hagyományos távolsági buszokéval egyenértékű, 1000 kilométert meghaladó hatótávolságot ígér. A tartályokban a cseppfolyósított földgáz (LNG), vagy biogáz (LBG)  -162 °C-ra hűtött állapotban kerül eltárolásra.

A tervek szerint kezdetben a járművek hagyományos, illetve bio-LNG keverékével fognak üzemelni, de az arányt a későbbiekben egyre inkább a megújuló forrásból (anaerob erjesztéssel szennyvízből és szerves hulladékból) származó alternatíva felé tolnák el, egészen a fosszilis eredetű üzemanyag teljes, 100%-os kiváltásáig. A cseppfolyósított biogáz használatával egy azonos méretű dízelmotoros autóbuszhoz viszonyítva a becslések szerint akár 90%-kal csökkenthető a nettó CO2-kibocsátás mennyisége az üzemanyagtanktól a kerékig mérve, ez a manapság szélesebb körben elérhető folyékony halmazállapotú földgáz (LNG) esetében mindössze 20%.

A négyféle, 12,4 méteres, 13,22 méteres, 14,07 méteres, valamint 14,98 méteres hosszváltozatban, alvázas és integrál felépítménnyel is választható i8-as hamarosan egy alaposabb modellfrissítésen is át fog esni, ami annyit takar, hogy megkapja a formai jellemzőit továbbvivő fiatalabb testvéren, az i6S-en korábban végrehajtott Efficient jelzővel járó megoldásokat: saját tömege legalább 500 kilogrammal fog csökkenni, optimalizálják majd a tengelyterheléseket, növelik a passzív biztonságot, a kedvezőbb üzemanyagfogyasztás elérése érdekében finomítanak a modell aerodinamikai jellemzőin és a karosszériáját felkészítik a teljesen károsanyag-kibocsátásmentes hajtásrendszer fogadására is.

Címkék