Kitekintő

A Volvo csoport felvásárolja a fizetésképtelenné vált Proterra akkugyártó üzletágát

A Volvo Buses és a Volvo Trucks haszongépjármű-gyártók anyavállalata, a Volvo Group nyerte az augusztus 7-én csődvédelembe menekült és időközben csődeljárás alá vont észak-amerikai Proterra Inc. vontatási akkumulátorokat fejlesztő Proterra Powered üzletágának, valamint teljes eszközállományának és dél-karolinai összeszerelő üzemének értékesítésére kiírt árverést. A svéd cégcsoport 210 millió dollár értékű, átszámítva mintegy 73 milliárd forintos ajánlatott tett a fizetésképtelenné vált, kompozit karosszériás elektromos buszokat is gyártó cég akkugyártó részlegére. A tranzakció, amelyet még az illetékes csődbíróságnak is jóvá kell hagynia, leghamarabb 2024 elején zárulhat le.

A felvásárlással a Volvo AB tulajdonába kerül a Proterra Power kaliforniai akkufejlesztő központja és dél-karolinai összeszerelő üzeme, ahova költségtakarékossági okokból a Proterra idén januárban az autóbuszok gyártását is átcsoportosította. A Volvo további részleteket egyelőre nem árult el a tranzakcióról, így azt sem lehet tudni,  hogy a cégcsoport miként kívánja integrálni a Proterra portfoliót csoportstruktúrájába, ami a svédek állítása szerint kiegészíti és felgyorsítja majd a gyártó elektrifikációs ütemtervét. Az üzletnek a Volvo állítása alapján nem lesz lényeges hatása a csoport pénzügyi teljesítményére.

A Proterra Powered akkumulátorait az európai buszgyártók közül a Van Hool és az Anadolu Isuzu egyes termékeiben találjuk meg, de a cég beszállítója a tengerentúlon a Daimler-csoporthoz tartozó elektromos iskolabuszokat szállító Thomas Built Busesnak is. A Daimler egyébként más partnerekkel együtt 2018-ban 155 millió dollárt fektetett a Proterrába.

A Proterra nagy energiasűrűségű, lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid kémiát alkalmazó akkumulátorai kifejezetten haszongépjárművek számára készülnek, és már 40 milliónál is több utaskilométeren bizonyítottak a cég és ügyfeleinek autóbuszaiban.

A Volvo az észak-amerikai piacon munkagépeivel, teherautóival és autóbuszaival is jelen van, a cégcsoporthoz tartozik a Mack Truck, a távolsági buszokra és exkluzív lakóautókra szakosodott kanadai Prevost, valamint a városi típusokat gyártó Nova Bus is, melynek egyesült államokbeli gyáregységére 2025-ben ugyanaz a sors vár, mint a Volvo Buses bezárásra ítélt egyetlen európai buszgyártó üzemére.

Címkék