Kitekintő

Még nagyobb kapacitású akkumulátorpakkot kapnak a Proterra városi buszai

A 2004-ben eredetileg startupként indult Proterra ma Európában főként nagyfeszültségű vontatási akkumulátorok beszállítójaként ismert – többek között a Van Hool, az Anadolu Isuzu és a Daimler Buses csoporthoz tartozó iskolabusz-specialista, a Thomas is együttműködik a kaliforniai céggel. A gyártó nevéhez több hatótáv-világrekord is fűződik, máig emlékezetes például, amikor 2017-ben az egyik saját fejlesztésű tesztbusza több, mint 1100 mérföldet teljesített egy feltöltéssel kísérleti körülmények között, zárt tesztpályán. A Proterra az Atlanti-óceán túlsó partján a városi buszpiac meghatározó szereplőjévé is kíván válni, ami felé most újabb lépést tesz a típusai védjegyének számító kiemelkedő hatótáv további növelésével. 

A 40 láb (12,19 méter) hosszú Proterra ZX5 szóló villanybusz 2020-ban váltotta fel közvetlen elődjét, a hozzá hasonlóan üvegszálas kompozit karosszériás Catalyst E2 modellt, amely többek között arról volt nevezetes, hogy már szűk hat évvel ezelőtt is szériában 660 kWh összkapacitású akkumulátorcsomaggal kínálta a gyártó. A Proterránál ugyanakkor nem ültek tétlenül a babérjaikon, és a jelek szerint gondoltak azokra az üzemeltetőkre is, akiknek még ez sem lenne elég: a kaliforniai gyártó ugyanis április közepén bejelentette, hogy a csúcsot jelentő ZX5 Max kivitelt 2023-tól akár már 738 kWh összkapacitású vontatási akkupakkal is kérhetik a megrendelők. A típus ezzel a saját méretkategóriájában messze a legnagyobb fedélzeti energiatároló képességet kínálja Észak-Amerikában, ami a gyártó szerint jóval több, mint 300 mérföldes, azaz 480 kilométert meghaladó valós hatótávot biztosít az energiatárolók egyszeri feltöltésével, hozzátéve persze, hogy mindezt az időjárási-, üzemeltetési- és útviszonyoktól, valamint a kiválasztott járműkonfigurációtól függően.

A valamivel kisebb hatósugarat igénylő fordákra a 35 és 40 láb hosszú kivitelben is rendelhető ZX5+ modelleket ajánlják, ezekbe a korábbi 450 kWh helyett a jövőben 492 kWh összkapacitású akkupakk kerül majd. Ez szintén a nagy energiasűrűségű Proterra Powered technológián alapul, amely már több, mint 25 millió utaskilométeren bizonyított a cég autóbuszaiban. A Proterra vezetősége abban bízik, hogy a még tovább növelt hatótáv megkönnyíti a potenciális vevők számára az elektromos hajtású autóbuszokra történő átállást.

Fotók: Proterra Inc.

Címkék