Kitekintő

A kínai hidrogénbusz-eladások élére ugrott júliusban a Golden Dragon

Míg Európában az idei első félévben összesen 96 darab új hidrogénhajtású autóbusz állt forgalomba – bár a tendencia pozitív és a közeljövőben további növekedés várható -, Kínában természetesen ezen a téren is más nagyságrendben kell gondolkodni. Összehasonlításképp következzenek a China Auto Data Co., Ltd. nemrég közzétett adatai: ezek alapján júliusban a Golden Dragon hidrogénbuszai fogytak a legjobban az országban, amely egyetlen hónap leforgása alatt 216 darab tüzelőanyag-cellás autóbuszt értékesített a hatalmas kínai belpiacon.

A januártól júliusig tartó időszakban még „csak” 246 eladott hidrogénbusz szerepelt a Golden Dragon neve mellett. Ez akkor az ötödik helyre volt elég a kínai gyártók háziversenyében a Higer, a Foton Motor, a SAIC csoporthoz tartozó, Európában inkább elektromos kisáruszállítóiról és pickupjairól ismert Maxus, valamint a Shaanxi Automobile Group (Shacman) mögött, amelyek az leírtak sorrendjében rendre 317, 288, 270 illetve 264 hidrogénhajtású autóbuszt értékesítettek a vizsgált intervallumban. A júliust viszont nagyon megnyomta a sárkányos gyártó, amely 216 hidrogénbusszal az eladási lista élén zárt, pedig a konkurencia sem tétlenkedett: a második helyen végző a SAIC Maxus a hónap folyamán 170, a harmadik pozíciót elfoglaló Higer pedig 166 ilyen járművet értékesített.

A Golden Dragon az alternatív hajtásmódok kínai úttörőinek egyikeként még 2010-ben kezdte el első hidrogénhajtású autóbuszainak fejlesztését. Az egyre modernebb, 6 és 12 méter közötti hosszúságú típusok az évek során fokozatosan jelentek meg Kína nagyvárosaiban és régióiban, így például 2019-ben Vuhanban, Jiashanban és Datongban is, 2020-ban pedig a Golden Dragon adta el a legtöbb hidrogénbuszt az egész országban – akkor ehhez még 288 jármű elég volt egy év alatt. A Golden Dragon az autóbuszok mellett könnyű- és nehéz teherautókat is gyárt hidrogén üzemanyagcellás hajtásrendszerrel, amelynek fejlesztése terén szorosan együttműködik a hsziameni egyetemmel.

A címlapkép illusztráció, forrás: Golden Dragon

Címkék