Kitekintő

A Golden Dragon adta el tavaly a legtöbb hidrogénhajtású autóbuszt Kínában

Az elmúlt év folyamán összesen 288 darab hidrogén tüzelőanyag-cellás autóbuszt értékesített hazájában a Golden Dragon, ezzel 22 másik gyártót megelőzve jelenleg piacvezető a szegmensben a Kínai Autógyártók Szövetségének (China Association of Automobile Manufacturers, CAAM) legfrissebb statisztikái szerint.

A néhány éve már Európában is ismert Golden Dragon viszonylag korán, még 2010-ben elindította a saját üzemanyagcellás autóbusz-fejlesztési programját, amelynek eredményeként 2016-ban bemutatták hidrogénhajtású busztípusaik első sorozatgyártásra érett generációját. A kínai buszgyártó által szállított legelső, 8 méter hosszú hidrogénüzemű midibuszok 2017 szeptembere óta közlekednek Sanghaj és Hsziamen utcáin. Az ezt követő év a technika továbbfejlesztésének jegyében telt, nem is eredménytelenül, mivel a gyártó szerint sikerült javítani az üzemanyagcellás autóbuszok megbízhatóságát akár extrém hőmérsékleti viszonyok között is, hatékonyabbá tették a hidrogéngáz utántöltési folyamatát és növelték a tartályok egyszeri feltöltésével elérhető hatótávot is. Részben ennek köszönhetően a Golden Dragon 2019-ben már két jelentős darabszámú megrendelést könyvelhetett el hidrogénbuszokra (gyakorlatilag ezek lőtték 2020-ban a kategória eladási statisztikáinak élére a céget): Csöcsiang tartományban 100, Kuangtung tartományban pedig 186 darabot vásároltak helyi üzemeltetők a lokálisan zéró károsanyag-kibocsátású, melléktermékként kizárólag vízgőzt eregető járművekből. A Golden Dragon jelenleg 8 és 12 méter közötti hosszváltozatokban kínál hidrogénüzemű busztípusokat, amelyek napjainkban már többek között Fucsou, Vuhan és Datong (ezek mindegyike Budapestnél jóval népesebb nagyváros) helyi közlekedésében is megtalálhatók.

Más buszgyártókhoz hasonlóan a Golden Dragon is bevon külső partnereket a fejlesztésbe: nemrég stratégiai együttműködési megállapodást kötöttek a Hsziamen Egyetem Kah Lee Innovációs Laboratóriumával, ezen kívül az üzemanyagcellákat gyártó kínai SinoHytec és Refire cégekkel is szoros kapcsolatban állnak.

A TrendBank adatai szerint a hidrogénüzemű járművek tavaly az első és a negyedik negyedévben fogytak igazán jól Kínában, az egész évi eladott mennyiség közel 70%-a ezekben az időszakokban talált gazdára. További érdekesség, hogy az értékesítési volumen mintegy 90%-át az autóbuszok tették ki.

A hidrogén üzemanyagcellás hajtást már évtizedek óta a jövő mobilitási ígéreteként tartják számon, ám a jelek szerint valóban érdemes lesz ebbe az irányba fejleszteni az elkövetkezendő években. Tavaly novemberben a kínai Államtanács hivatalosan is közzétette a 2021 és 2035 közötti időszakra érvényes Új Energia Járműipar Fejlesztési Tervet, amely egyebek mellett az üzemanyagcellás járművek fejlesztésének és forgalomba állításának támogatását irányozza elő. Bár az autóbuszok mezőnyében tavaly piacvezetői címet érő 288-as eladási darabszám a hatalmas helyi piac felvevőképességéhez mérten továbbra is elenyésző mennyiség, pekingi szakértők szerint a beígért támogatásokkal a kínai üzemanyagcella-ipar hatalmas fejlődés előtt áll, és már 2025-re megkerülhetetlen tényezővé nőheti ki magát.

Fotók: Golden Dragon

Címkék