Kitekintő

Mozgalmas évet zárt a Golden Dragon

Tavaly több nagyszabású nemzetközi rendezvényen is a Golden Dragon termékei szállították a résztvevőket, de a külföldi eladások terén is fontos mérföldköveket teljesített a cég. A kínai buszgyártó most hónapokra bontva röviden összefoglalta az elmúlt év számára legfontosabb eseményeit.

A kínai gyártó által szponzorált első világesemény 2022-ben a pekingi téli olimpia volt, ahol több más speciális jármű mellett a januárban átadott Golden Dragon Navigator távolsági buszok szállították a résztvevőket a játékok ideje alatt.

Golden Dragon Navigator turistabuszok a pekingi téli olimpiára delegálva

Február folyamán két, az elektromobilitás szempontjából jelentős európai piacon, Dániában és Norvégiában is Golden Dragon villanybuszok álltak forgalomba, márciusban pedig immár sorozatban huszonötödik alkalommal választották meg a Golden Dragon autóbuszait az éves kínai Országos Népi Gyűlés és a Kínai Népi Politikai Tanácskozó Testület hivatalos szállítójárműveivé. Áprilisban megkezdődtek az Astar önvezető minibusz demonstrációs célú próbafutásai Peking utcáin. Ugyanebben a hónapban a rejtélyekkel övezett Bermuda-háromszög északkeleti sarkát kijelölő Bermuda szigetére szállított 30 darab tisztán elektromos hajtású midibuszt a cég – elsőként a kínai gyártók közül.

Bár hajóval érkeztek, a Golden Dragon midi villanybuszai szerencsére nem tűntek el a Bermuda-háromszögben

Júniusban az ipari internettel kapcsolatos biztonsági fejlesztések kaptak főszerepet a cégnél, júliusban pedig – amint azt mi is megírtuk – 62 darab plug-in hibrid hajtásrendszerű szóló autóbuszt szállítottak a pakisztáni Pesavar városába az ottani BRT-rendszer számára, összesen 220 darabra növelve ezzel az itt közlekedő Golden Dragon autóbuszok számát. Augusztusban két szakmai díjat is elnyert hazájában a gyártó, a Golden Dragon Navigator turistabuszt a „Legnépszerűbb csúcskategóriás távolsági busznak” választották meg, míg a Golden Dragon Polestar villanybuszt a „Leginnovatívabb városi busz” címmel tüntették ki.

A szeptemberben elkészült SPRITE a Golden Dragon legújabb autonóm minibusza

Szeptemberben legördült a gyártósorról a Golden Dragon SPRITE  önvezető minibusz első példánya, az ősz hátralévő részében pedig ismét lehetett találkozni politikai töltetű rendezvényeken is Golden Dragon járműveivel. Októberben nekik jutott az a megtiszteltetés, hogy szállíthatták a Kínai Kommunista Párt 20. kongresszusára érkező elvtársakat, novemberben pedig a Bali szigetén (Indonézia) megrendezett, a világpolitikai helyzet miatt kimondottan feszült G20-csúcstalálkozó illusztris vendégköre is a sárkányos márka buszaival utazott. Az év zárásaként decemberben piacra léptek a Golden Dragon tisztán elektromos hajtású új teherautói is.

Magas rangú politikai összejövetelek – mint például a G20-csúcstalálkozó – reprezentációs járműveiként is találkozhattunk a cég buszaival

Fotók: Golden Dragon

Címkék