Kitekintő

Összesen 220 darab hidrogénhajtású Urbinót szállíthat az olasz piacra a Solaris

A Solaris az elmúlt néhány napban két jelentős hidrogénbusz-üzletet is nyélbe ütött az olasz piacon, ennek köszönhetően pedig rövid időn belül, opciókkal együtt összesen 378 példánnyal gazdagodott a lengyel cég hidrogénhajtású modelljeire leadott rendelések állománya, ami a mostani két megbízás eredményeként meg is duplázódott, s már bőven 700 fölött jár. A Solaris piacvezetőnek számít a szegmensben, 2019 óta már több mint 120 darab  üzemanyagcellás Urbinót szállított le ügyfeleinek, s a fenti számok is jól mutatják, hogy a lengyelek szóló és immár csuklós kivitelben is elérhető hidrogénbuszára egyre nagyobb a kereslet. Ehhez persze nagyban hozzájárul az is, hogy folyamatosan nő az érdeklődés a hidrogéntechnológián alapuló zéró emissziós megoldások iránt.

A mostani két megrendelés ugyan egy 158 darabos opciós mennyiséget is magában foglal, de csak ha az alapmennyiséget nézzük, már akkor is rekordmegbízásoknak számít a két, Bolognából és Velencéből befutott megrendelés. A bolognai üzlet különlegessége, hogy Európa eddig legnagyobb fix darabszámú hidrogénbusz-beszerzésének számít, az önkormányzati tulajdonú TPER ugyanis egyszerre 130 darab üzemanyagcellás Urbino 12-t rendelt a Solaristól. A szerződés emellett további 140 szóló kocsi opcionális lehívására ad lehetőséget a fuvarozó számára. A járműveket több részletben szállítja le a lengyel buszgyártó; első lépésben Bolognában 34, Ferrarában pedig három új hidrogénbuszt álltanak forgalomba 2024 végéig, a teljes flottának pedig 2026 júniusáig kell megérkeznie rendeltetési helyére. Az új hidrogénbuszokkal kezdetben a TPER még meglévő Euro 2-es és Euro 3-as környezetvédelmi besorolású dízelmotoros buszait váltják ki, később pedig fokozatosan nyugdíjazzák az Euro 4, Euro 5 illetve EEV minősítésű dízel- és gázüzemű típusokat is. A környezetbarát autóbuszok a Bolognát és a környező településeket összekötő agglomerációs vonalakon állnak forgalomba, s nagyban hozzájárulnak Bologna azon celkitűzéséhez, miszerint 2030-ig a város és környékének közösségi közlekedését teljesen elektromos alapokra kell helyezni.  A buszok beszerzését a Next Generation EU forrásaiból finanszírozzák, a 130 hidrogénbusz 78 millió euró értékben érkezik a közlekedési céghez.

Nem kevésbé jelentős a velencei megrendelés sem, onnan ugyanis az Azienda Veneziana della Mobilita közlekedési vállalat részéről összesen 90 darab, 75 szóló és 16 csuklós hidrogénhajtású Urbino legyártására érkezett megbízás. A megállapodás szerint a velencei szállítások 2025 novemberében kezdődnek, s 2026 legelején zárulnak le. Emellett a 90 darabos alapmennyiség további 18 darabos – 15 szóló és 3 csuklós – opcióval is bővíthető. A velencei kocsik esetében újdonság, hogy a mellső tengely felett, jobb- és baloldalon egyaránt lehetőség lesz a hidrogéngáz betöltésére.

A  két olasz város hidrogénhajtású szóló Urbinói is a típustól már jól megszokott műszaki tartalommal érkeznek az üzemeltetőkhöz, azaz 70 kW teljesítményű Ballard hidrogén tüzelőanyag-cellamodullal, 1560 liter össztérfogatú, Type 4-es kompozit tartályegységgel, valamint 30,47 kWh összkapacitású Solaris High Power lítium-titanát-oxid (LTO) akkumulátormodullal. A velencei 18 méteres kocsikat a rövidebb verzió hajtásláncának nagyobb méretű és tömegű kocsitesthez optimalizált elemeivel szerelik; a villamos energiát a Ballard Power Systems 100 kW teljesítményű FCmove-HD+ cellamodulja biztosítja, a hidrogéngáz tárolásáról egy 2130 literes tartályegység gondoskodik, pufferként pedig 60,94 kWh-nyi energia tárolására alkalmas, 2 modulos LTO akkupakk kerül a járművekbe. A gyártó közlése szerint mindkét modell egyszeri feltöltéssel – hosszváltozattól függően 37, vagy 51 kg felhasználásával – akár 350 kilométert is képes megtenni.

Címkék