Kitekintő

Tizennyolc Solaris Urbino 18 hydrogennel bővül az RVK Köln hidrogénbusz-flottája

Részben állami finanszírozásból újabb hidrogén üzemanyagcellás autóbuszokat szerezhet be az igen tekintélyesnek mondható és folyamatosan bővülő hidrogénbusz-parkkal rendelkező RVK Köln közlekedési társaság. A kölni közlekedési cég ezúttal 18 darab csuklós Solaris Urbino 18 hydrogen leszállítására adott megbízást a Solarisnak, miután a lengyel gyártó nyerte a három szakaszból álló, kölni csuklós hidrogénbusz-tender első két tételének leszállítási jogát.

Az RVK Köln tavaly hirdetett közbeszerzést összesen 29 darab hidrogén-üzemanyagcellás csuklós autóbusz beszerzésére. A járművek megvásárlására a szolgáltató egy 7, egy 11 és még egyszer egy 11  darabos tételt tartalmazó kiírást tett közzé, szakaszonként további 5-5 darabos opciós lehetőséggel. Az első két részben a Solaris lett a befutó, a harmadik tétel sorsa viszont még nem ismert. Az európai piacon egyébként elég szűkös a kínálat az ilyen hajtásrendszerrel szerelt csuklós buszok tekintetében, csak a Solaris és a Van Hool kínál hidrogénbuszokat ebben a hosszúságban, így nem lenne meglepő, ha a tender fennmaradó részét a belga buszgyártónak ítélnék oda (feltéve, ha egyáltalán indult a pályázaton).

Az RVK nagy tapasztalattal rendelkezik az üzemanyagcellás buszok üzemeltetése terén, első hidrogénbuszait, két csuklós APTS  Phileas formájában 2011-ben állította forgalomba, flottájában jelenleg 37 Van Hool A330FC és 35 darab szóló Solaris Urbino 12 Hydrogen közlekedik, év végéig pedig további 20 darab Wrightbus GB Kite Hydroliner érkezik a társaság kötelékébe.

Köln 2024 végéig 108 hidrogén üzemanyagcellás autóbusz beszerzését tervezi, legalábbis a város finanszírozási igénye nyomán ennyi hidrogénbusz beszerzéséhez nyújt 33 888 000 euró, átszámítva közel 12,7 milliárd forint értékű támogatást a német Szövetségi Közlekedési és Digitális Infrastruktúráért Felelős Minisztérium az RVK-nak. Kölnnek a megítélt támogatásból 79 szóló és 29 csuklós jármű beszerzésére van lehetősége oly módon, hogy a szövetségi kormány állja a hagyományos belső égésű motorral szerelt autóbuszok beszerzéséhez képest felmerülő többletköltségek legfeljebb 80%-át, így a kedvezményezettnek a teljes eszközbeszerzés költségeinek „csupán” megközelítőleg felét kell viselnie. Az első ilyen, állami támogatáshoz kötött pályázatot tavaly bonyolította le a kölni közlekedési cég, melynek eredményeként újabb 20 darab hidrogénhajtású Solaris Urbino, valamint további 20 darab, fentebb már említett Wrightbus GB Kite Hydroliner beszerzése valósult meg.

A beszerzési megállapodás szerint a csuklós Urbino hidrogénbuszok átadása 2024 második felében kezdődne meg, s Köln és Bonn környékén állítanák őket forgalomba. A szerződés emellett magában foglalja a járművek teljes körű karbantartását is 10+2 évre vonatkozóan.

Az RVK leendő hidrogénhajtású csuklós Urbinóit a társaságnál közlekedő szóló kiadás hajtásláncának nagyobb méretű és tömegű kocsitesthez optimalizált elemeivel szerelik; azaz a villamos energiát a Ballard Power Systems 100 kW teljesítményű FCmove-HD+ cellamodulja biztosítja, a hidrogéngáz tárolásáról egy 2130 literes tartályegység gondoskodik, pufferként pedig 60,94 kWh-nyi energia tárolására alkalmas, 2 modulos LTO akkupakk kerül a járművekbe. Az autóbuszok közvetlen hajtásáról egy 240 kW teljesítményű TSA központi vontatómotor gondoskodik majd. A gyártó korábbi közlése szerint a tavaly ősszel bemutatott modell egyszeri feltöltéssel –  51 kg hidrogén felhasználásával – akár 350 kilométert is képes megtenni.

Címkék