Kitekintő

Bemutatták Madrid új BRT-vonalának első Irizar ie tram villanybuszát

Májusban nyitja meg kapuit az utazóközönség előtt Madrid első valódi BRT (Bus Rapid Transit, azaz nagy forgalmat lebonyolító, emelt színvonalú, a többi közlekedőtől részben elkülönített úton vezetett) viszonylata. Az új gyorsjáratra beszerzett vadonatúj, lokálisan emissziómentes járművek mintapéldányát, egy Irizar ie tram villanybuszt kedden mutatta be a sajtó képviselőinek a helyi közlekedési szolgáltató, az EMT Madrid. 

A spanyol főváros első BRT-viszonylata Valdebebas és Sanchinarro lakónegyedeket köti majd össze a Ramón y Cajal kórházzal. A járaton, amelynek becsült menetideje 30 perc lesz, összesen 10 darab teljes hosszban alacsonypadlós, 12 méter hosszú Irizar ie tram szóló villanybusz fog közlekedni, napszaktól függően 8-12 perces követéssel. Az összesen 31 kilométer hosszú vonal mintegy 19 kilométeren keresztül a forgalom többi résztvevőjétől teljesen elkülönített buszsávon halad, 68 kereszteződésben pedig a jelzőlámpákat úgy hangolják össze, hogy az autóbuszok zavartalanul haladhassanak tovább. A madridi vezetés számításai szerint a Madrid 360 Environmental Sustainability Strategy program keretében kiépített új BRT-vonal mintegy 700 000 kilométernyi futásteljesítménnyel csökkenti majd a személyautó-használatot a városban évente, körülbelül 125 tonna szén-dioxid és közel 200 tonna nitrogén-oxid kibocsátását előzve meg ezzel.

Az ie tram típusra jellemző módon elöl csak egyszárnyú ajtóval rendelkező, 1-2-0 ajtóképletű elektromos buszok kereken 100 fős befogadóképességű utasterében a mélyre húzott oldalüvegezés, a modern, minimalista design és a krómhatású díszítések teremtenek kellemes, a korszerű villamosokéhoz hasonló utazási élményt. A hagyományos külső visszapillantó tükröket kamerák helyettesítik (két kijelzővel a vezetőtérben). A buszokba 430 kWh összkapacitású vontatási akkupakk kerül, amely egy 206 kW csúcsteljesítményű központi villanymotort lát el energiával – mindkét főegység az Irizar cégcsoporton belülről származik.

Az új BRT-vonalra delegált járművekkel együtt az EMT Madrid flottájában – amelynek utolsó dízelüzemű járművét tavaly decemberben búcsúztatták el – összesen már 175 darab Irizar villanybusz teljesít szolgálatot.

Fotók: Irizar e-mobility

Címkék