Magazin

Az első magyar hidrogénbusz-beszerzésen dolgozik a kormányzat és a HUMDA

Két éven belül akár 40 új hidrogénhajtású autóbusz is forgalomba állhat a hazai városokban, ezt megelőzően pedig országszerte felpörgetnék a tesztfutásokat is – erről Weingartner Balázs, a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. elnök-vezérigazgatója beszélt portálunknak január 17-én Pakson, a háromnapos vendégszereplésre érkezett CaetanoBus H2.City Gold üzemanyagcellás demóbusz bemutatóján.

Weingartner úr elmondása szerint a HUMDA olyannyira komolyan gondolja a hidrogénhajtás bevezetését a magyar közösségi közlekedésben, hogy jelenleg már folyamatban van egy hidrogén üzemanyagcellás autóbusz, valamint egy, a működtetéséhez szükséges mobil hidrogéntöltő-állomás beszerzésének előkészítése, amely a HUMDA saját tulajdonát képezné. Ez nagymértékben elősegítené az országos demonstrációs projektek megszervezését, így ugyanis nem kellene arra várni, hogy valamelyik buszgyártó éppen aktuális európai tesztkörútja útba ejtse hazánkat, ráadásul egy állandóan rendelkezésre álló, az érdeklődő városoknak kölcsönadható jármű a hozzá való töltőegységgel kiegészülve hosszabb időre is lehetőséget biztosítana a technika kipróbálására. Eddig két alkalommal teszteltek hidrogénhajtású autóbuszt Magyarországon – a most forgalomba állított CaetanoBus előtt 2022 elején egy Solaris Urbino 12 Hydrogen demóbusz járt hazánkban, ugyancsak egy európai turné részeként, amely akkor több magyarországi városban és üzemeltetőnél is megfordult.

Weingartner Balázs, a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. elnök-vezérigazgatója a január 17-ei sajtótájékoztatón, Pakson

Hosszú távon ennél is fontosabb hír, hogy értesüléseink szerint ugyancsak előkészítés alatt van a HUMDA és a kormányzat közös projektje, amelynek keretében a hazai közlekedési társaságok és önkormányzatok összesen 40 darab hidrogénhajtású városi autóbusz beszerzésére pályázhatnak majd az elkövetkezendő két év során. A kezdeményezés jelenleg a költségvetés összeállításánál és a lehetséges források előteremtésénél, illetve a pályázati szabályok kialakításánál tart. Lényeges kitétel, hogy a járművek beszerzésével párhuzamosan a hidrogén-utántöltés lehetőségét is meg kell teremteni, így azt, hogy pontosan mely városokban állhatnak forgalomba az első magyarországi hidrogénbuszok, elsősorban az dönti majd el, hogy hol sikerül kiépíteni az ehhez szükséges infrastruktúrát. A tervek szerint a kormányzat ehhez is nyújt majd támogatást, mivel továbbra is kiemelt célkitűzése a lokális károsanyag-kibocsátástól mentes közösségi közlekedés megteremtése Magyarországon.

Fotók: HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt.

Címkék