Kitekintő

Tavaly 7%-kal nőttek a nullemissziós buszok eladásai Németországban

Az elmúlt évben szerencsére többször is beszámolhattunk arról, hogy hazánkban is számos városban álltak forgalomba lokálisan zéró emissziós autóbuszok, és ha hihetünk a HUMDA terveinek, akkor ez a folyamat idén is folytatódni fog. A németek persze jóval előrébb járnak: a Chatrou CME Solutions statisztikái szerint 2022-ben 7%-kal sikerült növelniük a nullemissziós autóbuszok forgalomba állítását, amivel a képzeletbeli dobogó második fokát foglalták el Európában. Az egész pontosan 632 darab „zöld” autóbusz hadrendbe állítása ugyanis csak erre volt elég, az első helyet az Egyesült Királyság szerezte meg 696 járművel.

Hiába azonban tisztességes eladási darabszám, az új technológiák támogatói mégsem lehetnek maradéktalanul elégedettek: míg 2021-ben a lokális károsanyag-kibocsátástól mentes (akkumulátoros vagy hidrogénhajtású) autóbuszok értékesítése lényegében megduplázódott Németországban 2020-hoz képest, addig a tavalyi 7%-os növekedés az egy évvel korábbihoz képest elenyészőnek mondható. Tegyük hozzá, hogy ebből bombabiztos következtetéseket még nem lehet levonni, hiszen a zéró emissziós technika csak az elmúlt 2-3 évben fejlődött arra a szintre, hogy már ne csak a legbátrabbak és legelszántabbak merjenek belevágni az üzemeltetésébe.

A Mercedes-Benz eCitaro a német piac sztárja

Talán nem okozunk nagy meglepetést azzal a ténnyel, hogy a német piac legkedveltebb villanybusza a saját csillagos márkájuk városi modellje, a címvédő Mercedes-Benz eCitaro lett, amelyből 296 darabot helyeztek üzembe az év során. A képzeletbeli dobogó második fokán sem történt változás, a VDL ugyanis 106 darab elektromos busz forgalomba állításával megtartotta az ezüstérmes pozíciót. A harmadik helyre azonban felküzdötte magát a Solaris 70 darab átadott nullemissziós autóbusszal – említést érdemel, hogy a lengyel gyártó most először adott el Németországban több üzemanyagcellás autóbuszt, mint akkumulátoros villanybuszt, egészen pontosan 42:28 arányban a hidrogénhajtás javára. A másik nagy német haszonjármű-gyártó, az MAN ezúttal lecsúszott dobogóról, az oroszlános márka elektromos típusaiból átadott 66 példány a negyedik helyre volt csak elég.

Továbbra is vezeti hazája villanybusz-piacát a Mercedes-Benz eCitaro

A PwC adatai szerint 2021-ben a Németországban közlekedő zéró emissziós buszok száma elérte az 1269-et. A 2022-ben regisztrált 632 új járművet hozzáadva ma összesen 1901 nulla emissziós autóbusz közlekedik az országban.

Az üzemanyagcelláé a jövő?

Jól látszik, hogy a fejlettebb piacokon egyre nagyobb teret nyer magának a hidrogén üzemanyagcellás technológia, ami lassan nálunk is elkezd kopogtatni az ajtón. Hazánkban ugyan még nem került állandó forgalomba üzemanyagcellás autóbusz, de az első fecskék már próbálgatják a szárnyaikat: tavaly februárban egy Solaris Urbino 12 Hydrogen demóbusz tette tiszteletét a Volánbusznál, idén pedig egy CaetanoBus H2.City Gold tett pár napos látogatást a JIVE-2 projekt részeként a magyar atomvárosban, Pakson. Az üzemanyagcellás autóbuszok elterjesztése azonban jóval nehezebb feladat, mint a hagyományos akkumulátoros társaiké, ugyanis a jelentősen magasabb vételár mellett a hidrogénkutak kiépítése is jelentős beruházást igényel. Ennek ellenére nem kizárt, hogy hamarosan szélesebb réteg is megismerheti ezt a technológiát idehaza, ugyanis Weingartner Balázs, a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. elnök-vezérigazgatója portálunknak nemrég elmondta, hogy a szervezet dolgozik egy üzemanyagcellás autóbusz és egy vele kompatibilis mobil töltőállomás beszerzésén, hogy a Zöld Busz program demonstrációs projektjében megismerhessék azokat a potenciális üzemeltetők és az utasok. Szintén előkészítés alatt van a HUMDA és a kormányzat közös projektje, melynek keretében a hazai közlekedési társaságok és önkormányzatok összesen 40 darab hidrogénhajtású városi autóbusz beszerzésére pályázhatnak majd az elkövetkezendő két év során.

A képek illusztrációk, forrás: Daimler Buses

Címkék