Kitekintő

Jelentősen bővült 2021-ben a német villanybusz-piac

Több, mint 57%-kal bővült tavaly az elektromos autóbuszok piaca Németországban a Chatrou CME Solutions statisztikái szerint, amelyet a német omnibus.news szakportál szemlézett. A holland Wim Chatrou nevével fémjelzett szervezet várhatóan február közepén jelenteti meg az egész kontinensre (pontosabban az Európai Unió 27 tagországára, valamint Svájcra, Izlandra, Norvégiára és az Egyesült Királyságra) vonatkozó éves elemzését a 8 tonna feletti össztömegű, alternatív hajtású városi buszok eladásairól.

Németországban a 2021-es év során összesen 555 darab tisztán elektromos hajtású autóbuszt helyeztek forgalomba, kiérdemelve e téren az első helyet Európán belül. Az akkumulátoros villanybuszok mellett 33 hidrogén üzemanyagcellás autóbusszal is bővült az országos járműpark. Márkák szerinti bontásban jól megfigyelhető a nagy gyártók magukra találása: a Mercedes-Benz átvette az első helyet a 2020-as évet még a tabella élén záró Solaristól. A lengyelek tavaly már a dobogóra sem fértek fel: a második helyet a továbbra is jól teljesítő VDL, a bronzérmes pozíciót pedig az MAN foglalta el, amely első alkalommal szerepel ezen a toplistán.

Wim Chatrou hangsúlyozta, hogy az elemzés csak az üzemeltetőknek átadott autóbuszokra vonatkozik, és nem tér ki a már megrendelt, de még nem leszállított járművekre.

A címlapkép illusztráció, forrás: Daimler Truck AG

Címkék