Kitekintő

A CaetanoBus szállít hidrogénbuszokat a Német Államvasutaknak

Autóbusz-flottája korszerűsítésének részeként újabb keretszerződést kötött zéró emissziós autóbuszok vásárlásáról a Deutsche Bahn: a Német Államvasutak ezúttal hidrogén tüzelőanyag-cellás autóbuszok beszerzéséről állapodott meg a Németországban hidrogénbuszaival szép sikereket elérő CaetanoBusszal, miután a portugál buszgyártó lett a befutó a járművek megvásárlására vonatkozó közbeszerzési eljárásban. A DB az elmúlt két évben több keretmegállapodást is kötött – nevezetesen a BYD-vel, az Ebuscóval és az MAN-nel – elektromos autóbuszok beszerzéséről, melyek eredményeként 2026-ig több száz, akár több mint ezer villanybusz is érkezhet a vasúttársaság regionális buszközlekedésért felelős részlegének, a DB Regio Bus járműparkjába.

A  2022. december 23-án szentesített beszerzési keretmegállapodás terhére a DB 2026-ig vásárolhat a portugál buszgyártó 12 méteres H2.City Gold hidrogénhajtású modelljéből, amely már nem ismeretlen a társaságnál, hiszen a DB Regio Bus alvállalkozóin keresztül már többször tesztelte a típust különböző szolgáltatási területein.  A szerződés terhére lehívható pontos darabszámról viszont egyelőre még nem nyilatkozott a vasúttársaság, s arról sem, hogy a DB mely regionális buszüzletágainak kötelékébe kerülnek majd a környezetbarát járművek.

A CaetanoBus 2019-ben bemutatott hidrogénbuszában, amelynek egy demópéldánya a jövő héten Pakson is bemutatkozik  a JIVE 2 projekt Kelet- és Közép-Európai Hidrogén Busz Roadshowjának keretében, a Toyota Mirai személyautóból származó 60 kW teljesítményű, Toyota FC Stack néven futó PEM üzemanyagcella dolgozik a Siemens ELFA 2 nevű villamos hajtásrendszerével együttműködve, amely egy 180 kW csúcsteljesítményű, központi elhelyezésű állandómágneses szinkronmotorra épül. A H2.City Gold a gyártó közlése szerint több mint 400 kilométert képes megtenni az üzemanyagtartályok egyszeri feltöltésével, tüzelőanyag-fogyasztása 6 kg/100 kilométer. A járművek tetején sorakozó öt darab, egyenként 312 liter térfogatú, Type 4-es szénszál-erősítésű tartály összesen 37,5 kg hidrogén tárolását teszi lehetővé 350 bar üzemi nyomáson, a tartályok feltöltése pedig mindössze 9 percet vesz igénybe.

Címkék