Kitekintő

Közel 1000 darab autóbusz beszerzéséről kötött keretmegállapodást az MAN és a Deutsche Bahn

A Deutsche Bahn az autóbusz-flottája korszerűsítésének részeként a 800 darab Ebusco villanybusz leszállítását előirányzó keretmegállapodást követően most egy újabb, mintegy 940 autóbusz beszerzéséről szóló keretszerződést kötött, ezúttal az MAN buszgyártó divíziójával. A szerződés tárgyát képező teljes mennyiség lehívására, mely egyaránt tartalmaz városi és helyközi autóbuszokat, négy év áll a Deutsche Bahn regionális buszközlekedésért felelős részlegének rendelkezésére. A DB Regio Bus Németország legnagyobb közösségi közlekedési szolgáltatója, a vállalat égisze alatt jelenleg több, mint 11 500 autóbusz közlekedik közel harminc különböző busztársaságnál. Az első megrendelt járművek átadása 2023-ban várható.

A keretszerződés részeként a DB Regio Bus 940 alacsony, vagy zéró károsanyag-kibocsátású Lion’s Intercity LE-t, illetve Lion City-t hívhat le legkésőbb 2026-ig. A megállapodás nem határozza meg kifejezetten a lehívható járművek kivitelét, hosszát és műszaki tartalmát, sőt azt sem, hogy a városi rendeltetésű járműveket milyen hajtásrendszerrel szereljék. A DB szabadon dönthet arról, hogy a szerződés tárgyát képező városi és helyközi modellek szóló, háromtengelyes, illetve csuklós változataiból pontosan hány példányt vásárol a megbízás terhére.

A három tételből álló megrendelés a társaság járműigényeitől függően lehetőséget biztosít dízel, CNG és EfficientHybrid hajtásrendszerrel szerelt Lion’s City, tisztán elektromos hajtású Lion’s City E, valamint Lion’s Intercity LE modellek megvásárlására a rendelkezésre álló keret erejéig.

A tekintélyes darabszám mellett az üzlet abból a szempontból is kiemelkedő az MAN számára, hogy ez az első komolyabb megbízás, amely a konszern tavaly bemutatott alacsony belépésű Lion’s Intercity LE típusára érkezett, amelyet 2024-ig háromféle, 12,5 méteres, 13,1 méteres, illetve 14,5 méteres hosszváltozatban, valamint városi és elővárosi kivitelben dob piacra az oroszlános márka.

Címkék