Magazin

Magyarországra érkezik a CaetanoBus hidrogénhajtású demóbusza

A Solaris hidrogénbusza után hamarosan egy újabb hidrogénhajtású típus teszi tiszteletét hazánkban, ugyanis januárban a JIVE 2 projekt Kelet- és Közép-Európai Hidrogén Busz Roadshowjának keretében Szlovéniát, Horvátországot és Csehországot, valamint Szlovákiát követően Magyarországra érkezik a portugál CaetanoBus, a Toyota tüzelőanyag-cellás hajtásrendszerével szerelt modellje.

2012 óta Európában több mint 300 hidrogénhajtású autóbuszt helyeztek üzembe, s évről-évre növekszik az ilyen hajtásmóddal szerelt buszok aránya az öreg kontinensen forgalomba állított alternatív hajtású modellek között; míg 2020-ban 47, addig tavaly ennél 236%-kal több hidrogénbusz kezdte meg szolgálatát. Az üzemanyagcellás autóbuszok európai bevezetése azonban egyenetlenül alakul, mivel a legtöbbjüket eddig Nyugat-Európában helyezték üzembe. Ezért indult útjára a hidrogénbuszok európai elterjesztését célzó, uniós finanszírozású JIVE 2 program (Joint Initiative for Hydrogen Vehicles Across Europe) buszos körútja Kelet- és Közép-Európában. A JIVE 2 projekt alapvető célja, hogy támogassa az üzemanyagcellás autóbuszok népszerűsítését az európai közlekedési hatóságok és üzemeltetők körében, valamint, hogy előkészítsék a piacot az ilyen hajtásmóddal szerelt járművek szélesebb körű bevezetésére. A projekt keretében mintegy 300 új hidrogénhajtású busz beszerzése és üzembe helyezése a cél.

A már említett Közép-Európai Hidrogén Busz Roadshow részeként hazánkba is ellátogat egy, a kezdeményezés kapcsán tesztelt autóbusz. A január közepén érkező CaetanoBus  H2.City Gold egy néhány napos demonstráció keretében Pakson fog bemutatkozni, azt viszont egyelőre még nem tudni, hogy más magyar várost is bevonnak-e majd a tesztkörútba. A decemberi csehországi teszten a járművet három cseh városban próbálták ki, Litvínovban, Ostravában és Havířovban is. Az autóbusz üzemeltetéséhez szükséges hidrogént, úgy mint a roadshow többi állomásán, a Messer Technogas biztosítja majd, esetünkben a magyarországi képviseletén, a Messer Hungarogáz Kft.-n keresztül.

Maga a tesztjármű a modell 12 méter hosszú kiviteléből került ki, melyben a japán cégóriás, a Toyota üzemanyagcellás hajtásrendszerét alkalmazza a gyártó.  A Toyota márkajelzés alatt közlekedő, alumíniumkarosszériás hidrogénbusz elsődleges energiaellátását a Toyota 60 kW teljesítményű, egyszerűen FC Stack néven futó PEM üzemanyagcellás rendszere biztosítja. Emellett a busz hajtásrendszerében egy Forsee Power Pulse 15 típusú, három modulos, 44 kWh összkapacitású lítium-titanát-oxid (LTO) akkumulátorcsomag is található, amely elsősorban pufferként szolgál. A modell hidrogéntartályai a Toyota saját, kizárólag Japánban forgalmazott Sora fantázianevű üzemanyagcellás modelljétől eltérően nem 700, hanem “csak” 350 bar nyomáson tárolják a sűrített állapotú hidrogéngázt.  A járművek tetején sorakozó öt darab, egyenként 312 liter térfogatú, Type 4-es szénszál-erősítésű tartály összesen 37,5 kg hidrogén fogadására alkalmas, feltöltésük pedig mindössze 9 percet vesz igénybe. A Siemens ELFA 2 villamos hajtásrendszerét használó H2.City Gold mozgatásáról egy 180 kW csúcsteljesítményű, központi elhelyezésű Siemens állandómágneses szinkronmotor gondoskodik. A típus a gyártó közlése szerint több, mint 400 kilométert képes megtenni az üzemanyagtartályok egyszeri feltöltésével, tüzelőanyag-fogyasztása 6 kg/100 kilométer.

Címkék