Kitekintő

Megérkeztek Temesvár első Karsan csuklós villanybuszai

2021-ben a Karsan a török buszgyártás eddigi legnagyobb európai üzleti sikerét könyvelhette el azzal, hogy összesen 56 darab, akkor még be sem mutatott csuklós e-ATA villanybusz szállítási jogát nyerte el a román piacon.  A mintegy 35 millió euró (átszámolva bő 13,5 milliárd forint) értékű flottán 12-44 darabos arányban Brassó és Temesvár osztozik; a brassói kocsik még tavaly megérkeztek rendeltetési helyükre, a temesváriak átadását pedig december végén kezdte meg a török vállalat. A Karsan rendelésállománya keleti szomszédunknál már eléri a 180 egységet – ebben találunk midi, szóló és csuklós villanybuszokat is -, de ez a szám hamarosan újabb 100 darab autóbusszal bővülhet, ugyanis a törökök nyerték Bukarest 100 darab elektromos autóbusz beszerzésére kiírt tenderét is.

Temesvár 44 darabos e-ATA csuklós (KRS 18EV) flottájának első négy példánya december végén futott be a városba, a fennmaradó 40 kocsi pedig a tervek szerint elkövetkezendő fél évben folyamatosan érkezik majd a Temesvári Helyi Tömegközlekedési Vállalathoz (RATT). A beruházást a román Fejlesztési Minisztérium finanszírozza, 98%-ban vissza nem térítendő uniós támogatásból.

A temesvári kocsik a brassói társaikhoz hasonlóan négyajtós kivitelben érkeznek, utaskapacitásuk viszont némileg elmarad a Brassóba szállított példányokétól, ugyanis ezek 24 fővel kevesebb, mindössze 130 utast tudnak egyidejűleg befogadni. Az eltérés abból adódik, hogy a temesvári rendeltetésű csuklósokba nagyobb akkupakk kerül, de hogy mekkora, arról egyelőre nem árult el részleteket sem a gyártó, sem pedig a megrendelő. Az autóbuszokat lítium-vasfoszfát (LFP) vontatási akkumulátorokkal szerelik, a beépített akkukapacitás a csuklósok esetében egészen 595 kWh-ig skálázható. Az energiatárolók újratöltése a járműtelepen végzett konnektoros (plug-in) töltés mellett történhet inverz pantográfos (azaz a töltőoszlopról lenyíló) rendszerű gyorstöltővel is. Utóbbiból 11 darabot szállít a gyártó Brassóba, a gyorstöltők maximális töltőteljesítménye 300 kW.

A buszok hajtásáról, mint minden e-ATA esetében, a kerékagy közeli villanymotorokkal szerelt ZF  AxTrax AVE típusú portálhíd gondoskodik, melyből kettő is kerül a kocsik alá, mivel a Karsan csuklós modelljének B és C tengelye is hajtott. A folyadékhűtéses háromfázisú aszinkronmotorok csúcsteljesítménye tengelyenként 2×125 kW. A járművekre a Karsan hat év gépjármű-garanciát vállal, s ez idő alatt a gyártó felel majd a flotta karbantartásáért is.

Címkék