Kitekintő

Leadták az első nagyobb darabszámú megrendelést a Mercedes-Benz eCitaro REX-re

Hetvenöt darab kiegészítő hidrogénhajtással szerelt csuklós Mercedes-Benz eCitaro Range Extender (REX) beszerzését jelentette be a mannheimi székhelyű Rhein-Neckar-Verkehr GmbH társaság a Heidelbergben 25,5 millió euróból megépülő, kifejezeten hidrogénbuszok kiszolgálására szánt depójának ünnepélyes alapkő letételének alkalmával. A közlekedési cég első körben 48 kocsit hívott le a 75 darabos keretből, ezekből 40 darab Heidelbergben és környékén, 8 pedig Ludwigshafenben áll forgalomba a telephely üzembe helyezését követően, a fennmaradó 27 opciós villanybusz megrendelésére pedig 2027-ig van lehetősége az RNV-nek.

Az alapmennyiségként megrendelt járműveket a Daimler az elkövetkezendő 2 év folyamán szállítja le az ügyfélnek mintegy 41 millió euró értékben, ami forintosítva 17 milliárdos üzletet jelent a németeknek. Az autóbuszok darabonkénti vételára több mint nettó 353 millió forint. A mostani megrendelés immár a második megbízás a gyártó hivatalosan csak jövőre bemutatkozó hatótávbővítős modelljére, korábban a Baden-Württemberg tartományt kiszolgáló SWEG vásárolt a típus szóló változatából, igaz csak egy példányt.

Az RNV-hez háromajtós kivitelben érkeznek a 18 méteres csuklósok, amelyek a bennük kombinált két, közel egyenértékű zéró emissziós hajtásrendszernek köszönhetően akár több mint 350 kilométert is képesek lesznek megtenni. A kocsikba az Akasol harmadik generációs, az elődökhöz képest 50%-al nagyobb energiasűrűségű, „NMC 3”-ként emlegetett lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid akkupakja kerül, abból is az elérhető legnagyobb, 4 modulos, 392 kWh összkapacitású változat. Az energiatárolóhoz egy 60 kW teljesítményű Toyota üzemanyagcella társul, amely a beépített akkupakkal megtehető 200-220 kilométeres maximális hatótávot akár további 100-150 kilométerrel is meg tudja nyújtani. A tetőn keresztirányban elhelyezett 6 darab hidrogéntartályban a buszok összesen 30 kg hidrogént tudnak magukkal vinni 350 bar üzemi nyomáson. Az akkumulátorok feltöltése hagyományos plug-in módszerrel történik a mellső tengely fellett jobb-, illetve balodalon található járműoldali interfészen keresztül, a hidrogént pedig a B-tengely felett jobb oldalon lehet majd betárolni.

A buszok hajtásáról, mint minden eCitaro esetében, ezúttal is a jól ismert, kerékagy közeli villanymotorokkal szerelt ZF  AxTrax AVE típusú portálhíd  gondoskodik, melyből kettő is kerül a kocsik alá, mivel a B és C jelű tengely is hajtott lesz. A folyadékhűtéses háromfázisú aszinkronmotorok csúcsteljesítménye tengelyenként 2×141 kW.

Az autóbuszokat számos korszerű vezetéstámogató funkcióval is felszerelik, ilyen a vészfékasszisztens, a menetstabilizáló becsuklásgátló mechanizmussal,  a gyalogosfelismerésre is képes balesetmegelőző fékasszisztens, vagy éppen a Sideguard Assist nevű, oldalirányú radaros holttérfigyelő rendszer is.  A kocsik  világítása teljes egészében LED-technikát alkalmaz, ráadásul az eCitarónál újdonságként irányjelzéskor az indexlámpák mellett már az adott oldali körvonalfények is villogni fognak, teljesítve ezzel a legújabb ENSZ-EGB előírások követelményeit.

Címkék