Kitekintő

Reneszánszát éli az arab piacokon a Mercedes-Benz Travego második nemzedéke

Vadonatúj, szaúd-arábiai megrendelésre készült Mercedes-Benz Travego luxus turistabuszok hagyták el a Mercedes Benz Türk AŞ törökországi, Hoşdere-ben található gyárát a napokban. Ez önmagában még nem számítana különösebb szenzációnak, ha azonban hozzátesszük, hogy nem a 2016-ban bemutatott aktuális, harmadik generáció, hanem még az előző sorozat képviselőiről van szó, mindjárt érdekesebbé válik a hír. Kevesen tudják ugyanis, hogy a közelmúltban még Európában is kínált turistabusz-család második generációja egyedi rendelésre mind a mai napig elérhető egyes közel-keleti piacokon. Érdekességképpen most mutatunk néhány képet az “utószülött” példányokról török barátaink, a Magazin Ulaşım szakportál közreműködésével.

Törökországban és az Arab-félszigeten nagy népszerűségnek örvendenek a Mercedes-Benz emelt padlómagasságú, hatalmas csomagteret kínáló SHD jelű távolsági modelljei – a rövidítés a német Superhochdecker, azaz szupermagas fedélzetű (padlószintű) kifejezésből származik. Bár a megnevezés ebben az esetben hagyományos egyszintes autóbuszokat jelöl (eltérően például az Ikarus EAG egykori típusjelölési rendszerétől), magasságuk vetekszik az emeletes típusokéval. A korábban nálunk is népszerű Travego sorozat jelenlegi, harmadik generációja már kizárólag ilyen, 3990 mm magas kivitelben kapható, ezt megelőzően pedig az O302, O303 és O340 jelű távolsági modellekből, sőt, a Tourismo legelső nemzedékéből (O350) is készült hasonló, török fejlesztésű magasított változat a helyi, illetve a környező arab piacok számára. Európában ugyanakkor ezek a kivitelek jóformán ismeretlenek, érdeklődés hiányában mindössze néhány darab került belőlük az öreg kontinensre.

Bár a legutóbbi generációváltással, 2016-ban hivatalosan befejeződött a Travego második nemzedékének nagy sorozatú gyártása – ezzel a típus el is köszönt Európától -, az utód bevezetésével párhuzamosan a Mercedes-Benz törökországi részlege kis darabszámban, egyedi megrendelésre továbbra is fenntartotta a jól bevált széria növelt (3970 mm) magasságú, 15 SHD és 17 SHD jelű tagjainak gyártását is. Az örökzöld típus vásárlóközönségét ma elsősorban a korábbi variánshoz ragaszkodó katari és szaúd-arábiai üzemeltetők jelentik, akik ezt megelőzően is a Mercedes-Benz legnagyobb turistabuszának első számú importőrei voltak.

A cikkünk utolsó két fényképén látható, fekete színben pompázó VIP-kivitelű példányok 2021-ben, tehát bő öt évvel a harmadik nemzedék bemutatása után készültek a szaúdi Al Salem Travel&Tourism utazási iroda megrendelésére. Helyi értesülések szerint a régebbi modell a közeljövőben még biztosan elérhető marad a konzervatívabb ízlésű vásárlók számára.

Fotók: Magazin Ulaşım

Címkék