Kitekintő

Megrendelték az első Euro 6-os motorral szerelt Volvo 9800-asokat Mexikóban

Három nagyobb volumenű megrendelés keretében összesen 330 darab, immár Euro 6-os környezetvédelmi besorolású dízelmotorral szerelt Volvo 9800-as távolsági autóbusz áll szolgálatba hamarosan Mexikóban. A 2023-ban leszállítandó járművek mindegyike a Volvo Buses mexikói, Tultitlánban található gyáregységében készül majd, közülük 140 kocsi az emeletes 9800 DD modellből kerül majd ki.

Bár Mexikóban az Euro 6-os emissziós norma teljesítése az autóbuszoknál csak 2025 januárjától lesz kötelező, egyes helyi szolgáltatók már most ilyen minősítésű motorral rendeltek példányokat a helyi összeszerelésű 9800-as távolsági-turista szériából. A típuscsalád műszaki alapját jelentő farmotoros Volvo B13R alváz egészen a közelmúltig csak az Euro 5/EEV követelményeket teljesítő erőforrással rendelkezett, ám az akutális európai jogszabályoknak való megfelelés (és a közel 13 literes motorokat is kínáló konkurenciához való felzárkózás) érdekében június 30-án bemutatták Euro 6-os előírásokra adaptált kiadást. Ezáltal a mexikói részlegnek is lehetősége nyílt a korábbinál fejlettebb és környezetbarátabb erőforrás használatára, amely akár 500 lóerős (368 kW) kivitelben is elérhető.

A globális terméknek szánt megújult B13R platform a korábbinál jelentősen alacsonyabb fogyasztást ígér. A közelmúltban összesen hét darab, már Euro 6-os motorral rendelkező demóbusz – egyszintesek és emeletesek egyaránt – fordult meg tesztüzemben Mexikó legnagyobb üzemeltetőinél, a tapasztalt tüzelőanyag-megtakarítás pedig 9% és 13% között alakult az Euro 5-ös változathoz képest a Volvo beszámolója szerint. További előnyt jelentenek a hosszabb karbantartási intervallumok, az új aktív balesetmegelőző rendszerek, a nagyobb vezetői- és utaskomfort, valamint a csökkentett károsanyag-, hő- és zajkibocsátás. Rafael Kisel, a Volvo Buses mexikói üzletágának vezető alelnöke hangsúlyozta, hogy a mostani megrendelés teljesítésével az eddigi legnagyobb létszámú Euro 6-os motorral szerelt távolsági buszflottát állítja forgalomba Mexikóban a svéd gyártó.

Címlapkép: Volvo Buses

Címkék