Kitekintő

Újabb Ebusco siker Svédországban

Tovább erősíti pozícióját az Ebusco a svéd piacon: a korábbi 23 darabos megrendelés után egy újabb, a kompozit karosszériás típusára érkezett svéd megbízást könyvelhet el a holland buszgyártó. A cég ezúttal összesen 47 darab szóló és csuklós kivitelű Ebusco 3.0 villanybusz leszállításáról kötött megállapodást a Connect Bus közlekedési társasággal.

A közlekedési cég  29 darab 12 méteres és 18 darab 18 méteres  kompozit karosszériás 3.0 modellt rendelt a Holland buszgyártótól, melyeket a Länstrafiken Kronoberg közlekedésszervező színeiben állít forgalomba a dél-svédországi Växjö környékén. Az autóbuszokat várhatóan 2023 év végén szállítja le az Ebusco a két svéd és négy norvég közlekedési társaság fúziójából létrejött, csaknem 2600 járművet üzemeltető skandináv szolgáltatónak.

Az Ebusco „szuperbuszának” az utóbbi hónapokban szépen megindultak az eladásai; a szóló változatnak olyan üzemeltetők szavaztak bizalmat eddig, mint a Keolis, a Nobina norvég és dán részlege, vagy éppen Transdev, de a leendő kompozit karosszériás csuklós modellnek is – amelyet még be sem mutatott a gyártó – jól alakul a rendelésállománya. A mostani megrendelést is beleszámítva a csuklós kivitelből már 95 darabot rendeltek svéd és norvég szolgáltatók, de emellett a típusra egy 76 darabos keretszerződés is befutott a francia piacról.

A Connect Bus 3.0-ásait kiviteltől függően két-, illetve háromajtós kialakítással érkeznek. Az Ebusco műszaki konkrétumokat most sem árult el a járművekről, annyit viszont lehet tudni, hogy minkét verzió mozgatását a ZF-fel együttműködve kifejlesztett, 2 x 125 kW teljesítményű kerékagymotoros, 10 350 kg terhelhetőségű futómű biztosítja, amelyet a szokásos ikerkerekes kialakítás helyett egy-egy 385/55 R22,5 méretű ún. “super single”, azaz szuperszéles Bridgestone gumiabronccsal szerelnek fel. Az energiatárolásról a padlóba integrált lítium-vasfoszfát (LiFePO4, vagy más néven LFP) kémiát használó vontatási akkumulátorok gondoskodnak, ezek kapacitása viszont nem ismert – a  szóló kivitel 250 és 350 kWh, a csuklós pedig 350 és 500 kWh összkapacitású akkupakkal rendelhető. A villanybuszok utaskapacitásával kapcsolatban sem volt közlékeny a gyártó, ugyanis egyelőre csak a gyári adatok állnak rendelkezésre, melyek szerint az akkkumulátorállománytól függően a 12 méteres változat akár 95, a 18 méteres pedig akár 160 utas befogadására is alkalmas lehet.

Címkék