Magazin

Nem született eredmény a Volánbusz 20 darabos távolsági tenderén sem

A Volvo Hungária győzelmét hozó háromtengelyes elővárosi tender mellett a Volánbusz lezárta a 20 darab M3/III osztályú, emelt padlómagasságú, háromtengelyes távolsági autóbusz beszerzésére vonatkozó eljárását is, ami sajnos ugyanarra a sorsra jutott mint a cég ezzel egyidőben meghirdetett 25 darabos, szintén háromtengelyes távolsági kocsikra kiírt pályázata, azaz ebben az eljárásban sem született eredmény.

A 20 darabos távolsági tenderen a már említett 25 darabos pályázat indulóit láthatjuk viszont, nevezetesen  az Omnibus Hungáriát, az MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft.-t, a Volvo Hungáriát, valamint a Scania Hungáriát. A beérkezett ajánlatok közül egyedüliként a legkedvezőbb, az MAN hazai képviseletének pályázatát vizsgálta meg a bíráló bizottság, amelyet végül érvénytelennek minősítettek, mivel az ajánlattevő az ajánlati kötöttség lejártának eredeti időpontját követő kiterjesztett időszakra vonatkozóan ugyan ajánlatát meghosszabbította, de a bankgaranciát nem, így az ajánlati biztosíték rendezésének hiányában az importőr pályázata érvénytelen volt. A fennmaradó három pályázatot pedig az ajánlatkérő már ki sem értékelte, mivel azok mindegyike a végleges árajánlatok tekintetében meghaladta a közbeszerzési eljárás költségvetését, amelynek mértéke nettó 1,7 milliárd forint volt. Ezen összeg nem volt elegendő az egyetlen, még bírálat alá vonható ajánlattevő, az Omnibus Hungária által megajánlott 20 darab autóbusz nettó 2 038 000 000 forintos ajánlati árának fedezetére sem. Emellett az ajánlatkérő az érvénytelenség indoklásában azt is kiemeli, hogy az eljárás feltételes volt, mivel az autóbuszok finanszírozását 90%-ban beruházási hitelből valósította volna meg, így a társaság az adósságot keletkeztető ügyletet érvényesen csak a pénzügyminiszter felhatalmazása alapján köthette volna meg.

A napokban lezárt pályázatokon kívül a Volánbusznak több tendere van még folyamatban, 59 darab kéttengelyes normál padlómagasságú helyközi, 10 darab városi és 114 darab elővárosi alacsonypadlós csuklósbusz beszerzésére vonatkozó eljárás tart bírálati, 25 darab távolsági kivitelű, emelt padlómagasságú, kéttengelyes autóbuszra hirdetett felhívás pedig ajánlattételi szakaszban. Emellett nemrégiben zárult egy 140 darabos normálpadlós tender is, az viszont eredményes volt, ott a Kravtex és az Omnibus Hungária voltak a befutók.

Címkék