Kitekintő

A Volkswagenhez kerülnek a Škoda márkanév használatának kizárólagos jogai

A cseh PPF Group 100%-os tulajdonába tartozó Škoda Transportation, vagy újabban Škoda Group bejelentette, hogy eladta a Škoda márkanév és a híres „szárnyas nyílvesszős” embléma használati jogát a Volkswagen-konszern égisze alatt működő Škoda Auto a.s.-nek. Ezzel véget érnek a Škoda márkanév egyidejű használatával kapcsolatos évtizedes védjegyviták, továbbá megszűnnek a vasúti járműveket és trolibuszokat előállító plzeňi cég, illetve a Mladá Boleslav-i személyautó-gyártó elnevezésének és logójának azonosságából adódó félreértések.

A megállapodás szerint a vasúti és közúti közösségi közlekedési járműveket gyártó Škoda cégcsoport 2029-ig használhatja még a Škoda márkanevet és az ikonikus emblémát. Az ügylet pénzügyi részleteit nem hozták nyilvánosságra a felek, a tranzakcióból befolyt összeg a Škoda Group adósságcsökkentéséhez, valamint az üzletág további bővítéséhez járul hozzá, beleértve az innovatív termékek fejlesztését és új munkahelyek teremtését is.

A Škoda Group közlése szerint a cégcsoport továbbra is büszke hordozója marad a Škoda Műveket megalapító Emil Škoda örökségének, aki lefektette az ipar fejlődésének alapjait Plzeňben és az egész Cseh Köztársaságban (pontosabban akkor még az Osztrák-Magyar Monarchiában), azonban eljött az ideje, hogy tiszteletben tartsák a valóságot, és feloldják a márkanév használatával kapcsolatos nézeteltéréseket és félreértéseket, azaz, hogy egyazon megnevezés alatt teljesen más termékek jelennek meg a piacon.

A szárnyas nyíllal ellátott logót a Škoda 1923 decemberében jegyeztette be védjegyként, amit 1937-től Škoda felirat egészít ki

A Škoda Holding elődje, a kezdetben hadipari kapacitásokkal is rendelkező (többek között a Szent István csatahajó lövegtornyait is készítő) gépgyártó vállalat, a Škoda Művek 1925-ben vásárolta meg az 1895-ben Václav Klement könyvárus és Václav Laurin gépészmérnök által alapított Laurin & Klement gyárat, a mai Škoda Auto jogelődjét, amely kezdetben csak kerékpárokat és motorkerékpárokat, 1905-től viszont már személygépkocsikat is gyártott. A cég az első világháború után már teherautókat is készített, ám a vállalkozás az 1920-as évek elejére pénzügyileg megrendült, ekkor olvadt be az akkorra már közel 40 ezer embert foglalkoztató nehézipari mamutcéggé váló plzeňi Škoda Művekbe. A Laurin & Klement termékeit 1925 júniusától forgalmazták Škoda márkanév alatt, ekkor jelent meg a cég autóin a kék és fehér színű, kör alakú, jobbra mutató szárnyas nyílvesszővel kiegészített logó, amelyet a Škoda Group a mai napig használ vasúti és közúti közösségi közlekedési járművein. A Škoda Műveket 1946-ban államosították, ekkor vált le a Mladá Boleslav-i autógyártó Automobilove závody, národní podnik néven a vállalatcsoportról, és lett később, 1991-ben a Volkswagen-konszern tagja. Az önállósodott autógyártó ezután is jogosult volt a Škoda márkanév és logó használatára autóin és egyéb termékein, valamint szolgáltatásaival kapcsolatban, de a névhasználati jogok többsége továbbra is a plzeňi Škoda Műveknél és annak utódvállalatainak tulajdonában maradtak, ezeket a jogokat szerezte most meg teljes körűen a Volkswagen-csoport.

Címlapkép: Škoda Group

Címkék