Technika

Távolsági buszokhoz tervezett automataváltót dobott piacra a ZF

Kifejezetten távolsági buszokhoz kifejlesztett automataváltót vezetett be hivatalosan is a piacra a német ZF: a friedrichshafeni székhelyű gyártó Commercial Vehicle Solutions divíziója szerint az új hatsebességes EcoLife CoachLine váltó – amelyet nagy kihívásokat jelentő hegyi útvonalakhoz és a távolsági, illetve a viszonylag gyakori megállasokat igénylő helyközi alkalmazásokhoz terveztek – az előző generációhoz képest 40%-kal magasabb élettartam mellett észrevehetően, akár 3%-al képes csökkenteni az üzemanyagfogyasztást. Az új váltó – amelyet tavaly mi is kipróbáltunk egy Mercedes-Benz Intouróban – egy rangos elismerést már most magáénak mondhat, a fejlett erőátviteli egységnek ugyanis a szakmai zsűri szerint lényeges szerep jutott abban, hogy tavaly októberben a vele felszerelt Neoplan Cityliner Platinumnak ítélték oda a nemzetközi Év Turistabusza (Coach of the Year) 2022 címet.

Az új CoachLine automatikus váltó alapjául a már jól ismert EcoLife 2 városi automataváltó szolgált, de a távolsági alkalmazásokhoz kifejlesztett erőátviteli egység erősebb, akár 2800 Nm-es bemeneti nyomatékkal és több mint 500 lóerős teljesítményel is elbír, áttételezési tartománya 3,36 és 0,59 között alakul. A váltó a városi verzióhoz hasonlóan már méretesebb kettős hűtőrendszerrel rendelkezik, amely egy integrált váltó hőcserélőből és egy rátelepített, a városinál némileg nagyobb retarder-hőcserélőből áll; ami lehetővé teszi a hosszabb lassító fékezéseket és a megnöveli a beépített primér retarder rendelkezésre állását a lejtős és hegyvidéki területen, azaz az nem melegszik túl. A rotor fékezőnyomatéka 1900 Nm, a teljes fékezőnyomaték pedig elérheti a 3000 Nm-t is. Mindez kíméli az üzemi fékrendszerek és az üzemeltetési kiadásokat, a hideg fékek pedig további biztonsági tartalékot jelentenek egy esetleges vészhelyzetben, s emellett a megnövelt méretű kettős hűtőrendszer akár 480 000 kilométeres olajcsere intervallumokat is lehetővé tesz. A torziós csillapító elemekkel (nyomatékváltó gyors összezárását segítik) ellátott váltóegység súlya kiviteltől függően 338 és 362 kilogramm között változhat, az olajteknő térfogata pedig 46,5, illetve 50 liter között alakul. A váltó 26 tonna legnagyobb megengedett össztömegig van méretezve, s opcionálisan képes kiszolgálni az erőforrás Start-stop funkcióját is.

 

A Coachline a ZF TopoDyn Life vezérlőszoftvernek köszönhetően intelligens sebességváltási-stratégiával rendelkezik; a program felméri a topográfiát és az összes ellenállást, majd ennek megfelelően folyamatosan fokozatmentesen választja ki az optimális menetstratégiát és az éppen megfelelő menetprogramot, továbbá a vonóerő-előkalkuláció hosszú emelkedőkön sem enged ide-oda kapcsolásokat.

Címlapkép: MAN Truck & Bus, fotók: ZF

Címkék