Kitekintő

Elkészült az előző Scania Interlink LD sorozat utolsó példánya Słupskban

Február végén kigördült a Scania lengyelországi, słupski gyárából a Scania Interlink LD kivitelének utolsó legyártott példánya, erről Facebook oldalán maga a lengyel üzemegység adott hírt a napokban. A típus a Scania viszonylag fiatal, 2015-ben piacra dobott és három tagot számláló helyközi-távolsági Interlink családjának legalacsonyabb verziója, amit mindössze 7 év után nyugdíjazott a svéd gyártó.

A low decker kiegészítő jelzéssel ellátott, 3,31 méteres Interlink sorozat legújabb nemzedékét január végén mutatta be a Scania, így ezért is meglepő, hogy az elődmodellt ilyen gyorsan ki is vezette a piacról. Az alapvetően háromtagú típuscsalád többi modelljének, azaz 3,46 méteres MD és a csúcsot jelentő, 3,6 méter magas HD kivitel jövőjéről egyelőre nem sokat tudni, így azt sem, hogy a közeljövőben várható-e utódlásuk. A városi-elővárosi Citywide sorozathoz közelebb hozott új Interlink LD modellt ebben az írásunkban mutattuk be részletesen.

A megújult Interlink két- és háromtengelyes változatban is készül, előbbi 10,9 és 13,3 méter, utóbbi pedig 13,7 illetve 15 méter közötti hosszváltozatokban elérhető

Az előző generáció utolsó példánya február 25-én hagyta el a Scania słupski üzemét, ahol 2019-ben kezdték meg az Interlink LD változatának a gyártását. A korábban a Scania finn leányvállalatánál, a SOE Busproduction Finlandnál készült Interlink-modellcsalád gyártását 2020 végén telepítették át teljes egészében a lengyelekhez, ahol csak az LD változatból összesen 237 példány került le a gyártósorról az elmúlt 3 év során.

A február végén  elkészült biogáz-üzemű jármű annak a 31 darabos svéd megrendelésnek a részét képezi, amelyet Svédország egyik legnagyobb busztársasága, a Bergkvarabuss rendelt meg még tavaly tavasszal. A 14,9 méteres Interlinket társaihoz hasonlóan Kalmar megye közösségi közlekedésében veti majd be a közlekedési cég.

A címlapkép illusztráció, forrás: phbuss.se, Patrick Hansson.

Címkék