Nyolc újszerű Setra érkezik a Volánbuszhoz

Nyolc darab újszerű, 2018-as évjáratú, Setra S 516 HD/2 típusú autóbusz érkezik a Volánbuszhoz hamarosan, a járművek beszerzéséről szóló megállapodást 2022. február 18-án írta alá a közlekedési cég és a Budapest Lízing Zrt.

Amint arról már korábban beszámoltunk, a Volánbusz tavaly ősszel öt pályázati felhívás keretében összesen 243 darab autóbusz, ezen belül 50 darab alacsony belépésű (low entry) háromtengelyes elővárosi, 140 darab kéttengelyes normál padlómagasságú helyközi, 20+25 darab háromtengelyes emelt padlómagasságú távolsági és 8 darab használt, újszerű kéttengelyes turista autóbusz beszerzését indította meg. A meghirdetett pályázatok közül elsőként a legutóbbi, vagyis az újszerű, M3/III osztályú turistabuszok beszerzésére irányuló eljárásban született eredmény, a Volánbusz fentebb említett közbeszerzései továbbra is bírálati szakaszban tartanak.

Az újszerű távolsági kocsikra vonatkozó felhívásra egyetlen ajánlat érkezett, amelyet a Budapest Bank leányvállalata, a Budapest Lízing Zrt. nyújtott be, és így egyedüli érvényes ajánlattevőként el is nyerte a szerződés teljesítésének jogát, a most megkötött megállapodást a pénzintézet alvállalkozó, nevezetesen a Daimler Buses hazai képviseletét ellátó Omnibus Hungária Kft. bevonásával teljesíti. A nyolcdarabos flotta összértéke kereken nettó 560 millió forint. A beszerzés 108 hónapos zárt végű pénzügyi lízing konstrukció keretében valósul meg (vagyis a futamidő végén a Volánbusz Zrt. tulajdonába kerülnek az addig lízingelt járművek). A járművek korábban a Nagy Travel Kft. kötelékében szolgáltak, s a buszokat a folyami hajóútjairól ismert Viking Cruises utasai is használták.

Az autópályán akár 100 km/h utazósebességet lehetővé tevő Tempo 100-as minősítésre vizsgáztatott M3/III osztályú, azaz kizárólag ülő utasok szállítására szolgáló, 13,1 méter hosszú turistabuszok 56 fő egyidejű szállítására alkalmasak. A Mercedes-Benz GO 250-8 PowerShift automatizált váltójával és 420 lóerős (315 kW), Euro 6-os OM 470 erőforrásával szerelt járművek utasterében a nagy hűtőteljesítményű klímaberendezésen kívül egyebek mellett olyan extrákat találunk, mint a teljes audio-video rendszer két utastéri LCD-monitorral, vezeték nélküli internetkapcsolat, minden ülésről elérhető USB-csatlakozók, vagy éppen a kézmosóval ellátott toalett.

Az autóbuszok a Volánbusz távolsági vonalain állnak forgalomba: a Távolsági és Nemzetközi Forgalmi Üzem két járművet a Budapest–Zalaegerszeg, egyet a Budapest–Nagykanizsa vonalon közlekedtet majd. A zalaegerszegi telephelyre három, a nagykanizsaira két busz érkezik, szintén az említett viszonylatokra.

Címlapkép: EvoBus Hungária

Címkék