Kitekintő

Iveco Crossway fertőzöttszállító buszt kapott az Olasz Vöröskereszt

A koronavírus-járvány – amely a jelek szerint egyelőre továbbra sem akar a múlt részévé válva bevonulni a történelemkönyvekbe – világszerte számos speciális, egészségügyi feladatokat szolgáló autóbusz létrejöttét eredményezte, portálunk rendszeres látogatói többek között német és szingapúri megoldásokról is olvashattak már. Ezúttal Olaszországban állt hadrendbe egy hasonló jármű, ahol az omikron néven ismert aktuális mutáció Európa más vidékeihez hasonlóan komoly kihívás elé állítja a meglévő kórházi kapacitásokat. Az egészségügyi vészhelyzetek kezelésére szolgáló, különlegesen felszerelt Iveco Crosswayt január végén vette át Olasz Vöröskereszt (Croce Rossa Italiana, CRI), mostanra pedig a busz már túl van első éles bevetésein is Calabria régióban.

Bár kívülről csak a karosszéria felső sarkainál elhelyezett megkülönböztető jelzések, a feliratok és a mikroprizmás, fényvisszaverő matricázás árulkodik a busz speciális rendeltetéséről, a meglehetősen nyomasztó hangulatú beltérbe pillantva azonnal egyértelművé válik az átalakított Crossway feladatköre. A 12 méter hosszú autóbusz fedélzetén akár 41 potenciálisan COVID-fertőzött személy is szállítható egyszerre, biztonságos körülmények között, hat fős kísérő személyzettel együtt. A belső tér konfigurációját a CRI dolgozta ki, a középpontban természetesen a kísérők esetleges megfertőződésének megelőzése állt.

Az 1-2-0 ajtóképletű buszon a betegek fel- és leszállására az elektrohidraulikus működtetésű kerekesszékes lifttel is ellátott második utasajtó szolgál, míg az első ajtó kizárólag a járművezető és a kísérő személyzet számára van fenntartva. A jármű belső terét átlátszó, légmentesen záró válaszfal osztja két különálló helyiségre. A betegszállításra szolgáló rész negatív nyomású izolációs szobaként működik, vagyis az itteni, mesterségesen létrehozott nyomás kisebb a kültérinél, megakadályozva ezzel a kórokozók kijutását az ajtók kinyitásakor, oly módon, hogy a betegtérből származó levegő csak az összetett szűrőrendszeren át távozhasson. A minél hatékonyabb fertőtlenítés érdekében az üléskárpitok könnyen takarítható, vízálló anyagból készültek, az utastéri műanyag burkolatokra mindenhol áttetsző PVC fólia került, az esetleges hosszabb utakra gondolva pedig a fedélzeten egy toaletthelyiség is helyet kapott. Ezen kívül sötétített oldalüvegezés és légkondicionáló gondoskodik arról, hogy páciensek a körülményekhez képest kényelemben utazhassanak.

A szükséges légcserét a padló alá, a busz csomagterébe telepített három szűrőmotor biztosítja, amelyek óránként akár 450 m³ levegőt is képesek megmozgatni. A rendszerben részecske-, aktív szenes-, plazma-, valamint ULPA- (Ultra-Low Penetration Air) és HEPA (High Efficiency Particulate Air) szűrők is találhatók. A vezetőfülkében elhelyezett digitális interfészen keresztül a személyzet valós időben, távolról is figyelemmel kísérheti az izolációs szobán belüli nyomást, CO2-telítettséget és hőmérsékletet, valamint a szűrők állapotát. A teljes rendszer a műszerfalról irányítható, anélkül, hogy a járművezetőnek érintkeznie kellene a betegekkel.

Hajtáslánc tekintetében a CRI legújabb szerzeménye nem különbözik hétköznapi, menetrend szerinti helyközi buszként szolgáló társaitól, a járművet hathengeres, 8,7 literes, 360 lóerős (265 kW) Iveco Cursor 9 dízelmotor mozgatja.

Fotók: cri.it

Címkék