Kitekintő

Egyelőre lefújja hidrogénbusz-programját Montpellier

Bár a hidrogén üzemanyagcellás hajtásrendszerű autóbuszok térnyerése az elmúlt években addig soha nem látott lendületet kapott, és lassan, de biztosan követi az akkumulátoros villanybuszokét, ez az út sem zökkenőmentes. Ezúttal a dél-franciaországi Montpellier városában került homok a gépezetbe, ahol az új vezetés egyelőre lemond a hidrogénüzemű buszok tervezett bevezetéséről. Az ok a La Tribune értesülései szerint a túl magas fenntartási költség, ami miatt végül inkább akkumulátoros villanybuszokat vásárol az egyeteméről híres város.

A két éve megfogalmazott eredeti elképzelésekben 51 darab hidrogénhajtású autóbusz beszerzése szerepelt, ebből a tervek szerint 21 példányt 2023 folyamán, a fennmaradó 30 kocsit pedig 2025-ben állították volna forgalomba a dél-franciaországi városban négy, előzetesen meghatározott viszonylaton. A beszerzés teljes költségét 29 millió euróra, azaz átszámítva közel 10,4 milliárd forintra becsülték, amihez európai uniós, illetve francia állami forrásból is kapott volna támogatást a helyi önkormányzat. A “Montpellier Horizon Hydrogène” nevű projekt részét képezte volna egy, a buszokban felhasznált hidrogéngázt előállító, 800 kg/nap termelésű elektrolizáló üzem, a szükséges tároló- és elosztólétesítmények, valamint egy 2,8 MWp teljesítményű naperőmű megvalósítása is. A Montpellier városát és környékét magába foglaló metropolisz vezetésében nemrég bekövetkezett személy változások azonban – akárcsak a közelmúltban Nancy esetében – némileg módosították a korábbi terveket.

A hidrogénbuszok vételára és fenntartási költsége is meghaladja akkumulátoros társaikét – Montpellier nem vállalja a plusz kiadásokat (A kép illusztráció)

A január 4-én nyilvánosságra hozott döntésében a Michaël Delafosse elnök által vezetett új testület hivatalosan is bejelentette, hogy elengedi az üzemanyagcellás buszok forgalomba állításának ügyét, és helyettük az akkumulátoros villanybuszok beszerzése mellett teszi le a voksát – legalábbis egyelőre. Delafosse az indoklásban kiemelte, az előző vezetés csak magához a beruházáshoz kapott anyagi segítséget, az üzemeltetési költségekre nem. Mindazonáltal hangsúlyozta, hogy a város nem mond le véglegesen a hidrogénhajtású buszok üzembe állításáról: 2030-ban visszatérnek a kérdésre, ha addig megfizethetőbbé válik a technika.

A montpellier-i hatóságok számításai szerint egy hidrogén üzemanyagcellás autóbusz fenntartási költsége kilométerenként 0,95 euró, ami több, mint hatszorosa a kizárólag akkumulátorokra hagyatkozó elektromos buszok esetére számított 0,15 eurós értéknek. A Sustainable Bus szakportál ugyanakkor idézi a milánói Bocconi egyetemen készült friss kutatást is, ami 1,986 euróra becsüli a hidrogénhajtású buszok kilométerenkénti teljes fenntartási költségét, míg az akkumulátoros villanybuszokét 1,028 euróra – a két tanulmány eredményei közötti eltérés önmagában is jelentős, de számottevő különbséget mutat az értékek egymáshoz viszonyított aránya is.

A címlapkép illusztráció, forrás: h2-mobile.fr

Címkék