Kitekintő

Átvette első hidrogénhajtású Van Hool A12-esét Rouen

Megérkezett leendő szolgálati helyére a 71 franciaországi települést összefogó Métropole Rouen Normandie által megrendelt Van Hool A12 Fuel Cell hidrogénbuszok első példánya. A 12 méter hosszú, üzemanyagcellás hajtású járművet december 13-án, a Deux Rivières pályaudvaron mutatták be a sajtó képviselőinek.

A Métropole Rouen Normandie még 2021 márciusában, tehát több, mint egy évvel az idén júniusi hivatalos bemutató előtt rendelte meg a buszokat, összesen mintegy 12 millió euró értékben. Bár a hivatalos átadóceremónia december 13-án lezajlott, a tényleges utasforgalomba helyezésig további teszteket és beállításokat végez az elsőként leszállított autóbuszon a gyártó. A tervek szerint 2023 márciusáig további 13 példány érkezik a városba, teljessé téve ezzel az állományt, amely egyúttal Franciaország legnagyobb egységes hidrogénbusz-flottája is lesz. Az új járművek várhatóan jövő áprilistól szállítanak majd utasokat, kezdetben a roueni Réseau Astuce hálózat F7-es jelzésű viszonylatán, amelyet szeptember óta elektromos buszokkal szolgálnak ki.

A buszok külső megjelenése viszonylag egyedi lesz, a roueni A12-esek ugyanis a szélvédő és az ablaköv alatt a típustól szokatlan, hullámzó feketítést kapnak, ami némiképp szembemegy a Van Hool formatervezői által eredetileg elképzelt, egyenes vonalakból építkező stílusvilággal. A háromajtós, 2-2-2 ajtóképletű járműveket Kiel IDEO típusú utasülésekkel szerelik fel, az ablakoszlopokra pedig USB-töltőpontok kerülnek az utazóközönség mobil eszközei számára. Az átadón elhangzottak szerint a buszok nagyjából 450 kilométeres hatótávval rendelkeznek, bár a hideg időjárás hatására ez valamelyest csökkenhet. Bár a műszaki adatokat nem részletezték, a típus gyári adataiból tudható, hogy a 70 kW teljesítményű üzemanyagcellát a Ballard Power Systems, a hajtásrendszerben pufferként szolgáló, 24 kWh kapacitású akkumulátort az Actia, a buszokat közvetlenül mozgató 160 kW teljesítményű központi villanymotort pedig a Siemens szállítja.

A projekt több egy egyszerű buszbeszerzésnél, a Métropole Rouen Normandie ugyanis idővel az energiaellátást is saját forrásból kívánja fedezni. Kezdetben ugyan csak egy kompresszorállomást építenek ki a Deux Rivières járműtelepen, de a tervek szerint 2024 közepére ugyanitt elkészül a Valorem cég bevonásával a zöld hidrogén-előállító állomás is, amely az előzetes becslések szerint napi 700 kg hidrogéngáz termelésére lesz képes. A Métropole Rouen Normandie ígérete szerint 2025-re flottájának 50%-át nulla, vagy alacsony károsanyag-kibocsátású járművek alkotják majd, a végső cél pedig az, hogy 2050-re a teljes állomány megújuló energiaforrásokra támaszkodva üzemeljen.

Címlapkép: Métropole Rouen Normandie

Címkék