Magazin

Koós László: én abban hiszek, hogy valós értékek alapján választanak a megrendelők busztársaságot

A mai kiélezett, olykor kegyetlen piaci versenyben nem könnyű érvényesülni. Nem egy cégvezető dönt úgy, hogy nagyobb nyereség, gyorsabb meggazdagodás érdekében a tisztességes, egyenes út helyett inkább a rövidebb mellékutat választja. Ahogy a legtöbb szektorban, úgy a személyszállításban sincs ez másként.

Pedig kitérők nélkül is sikerre lehet vinni egy céget. Ezt bizonyítja az Infinitours – busz.hu alapítójának, ügyvezetőjének, Koós Lászlónak a története, melyet alábbi interjúnkon keresztül ismertetünk meg Olvasóinkkal.

A Koós család több generációja az utasszállítás mellett kötelezte el magát. Egyértelmű volt, hogy Te is ezt az utat választod?

Kipróbáltam magam az üzleti élet más területein is, de a személyszállítás volt az, ami igazán vonzott, melyet édesapám mellett ismertem meg. 1997 környékén még egyéni vállalkozóként, de már az Infinitours fantázianév alatt dolgoztam. 2005-ben megalapítottam a Kft.-t. A különválás nem gyengített meg egyikünket sem, édesapám 2010-ben, én pedig 2017-ben vehettem át az Év Autóbuszos Személyszállítója díjat.

Koós László, az Infinitours Kft. alapítója, ügyvezetője

Az Infinitours Kft. megalapításakor milyen vízióval vágtál bele az utasszállításba?

Abban az időben – tehát az ezredforduló környékén – Magyarországon elérhetetlen álomnak tűnt az, ami a nyugati vállalkozásoknál már alapvetőnek számított. A német cégek vadonatúj buszokkal dolgoztak, felszerelt telephellyel, javító csarnokkal rendelkeztek, sok évtizedes tapasztalat már a hátuk mögött volt. A rendszerváltás miatt a magyar vállalkozóknak nulláról kellett indulniuk, tőke és üzleti múlt nélkül. Az volt a vágyam, hogy kitűnjek a szürkeségből a többi személyszállító cég közül. Nyugati színvonalú, korszerű járműparkú, maximális utaselégedettséget biztosító vállalkozást akartam vezetni, ami idővel márkanévvé, etalonná válik a szakmánkban.

Megközelítőleg 100 jármű, több, mint 100 kolléga. Ezek a számok állnak most a neved mögött. Hogyan sikerült ekkorát fejlődni?

A válasz egyszerű. Mi nem kötünk kompromisszumot. Folyamatosan magas minőségű szolgáltatást nyújtunk, így egyre több megrendeléssel bíztak meg bennünket Megrendelőink. Keressük az új lehetőségeket, a bevételt pedig újabb és újabb eszközök, járművek beszerzésére fordítottuk.

Voltak-e hullámvölgyeitek?

2018-ban egyenes utat választottunk a letérő helyett… elvesztettük az akkori legnagyobb megrendelőnket. Elsőre nagy volt az ijedtség, de szinte azonnal elkezdtük a jövőbeni megoldás kidolgozását. Ennek köszönhetően felálltunk abból, amibe a legtöbb vállalat belerokkan, így a 2019-es évet nyereséggel zártuk.

És ezután jött a COVID-19…

Valóban. Mikor célegyenesbe kerültünk, beköszöntött az életünkbe a koronavírus. Tapasztalataink alapján megedződtünk, az átszervezés, a gyors reakció és a megoldás kidolgozása nekünk már jól ment. Persze egyáltalán nem érintett bennünket jól a helyzet, hiszen a turisztikai és nemzetközi járatainkat egyik pillanatról a másikra le kellett állítanunk ugyan, de nem estünk kétségbe és jól kezeltük ezt az egész világot megrengető váratlan fordulatot.

Véleményed szerint azon az úton jártok, amit az alapításkor vizionáltál?

Igen. Sikerült elérni a korszerű járműparkot, a szakképzett, jó gondolkodású kollégák alkalmazását, a saját szervizcentrumot. Természetemből adódóan viszont sosem érzem azt, hogy maximálisan elégedett lennék. Nagy álmom volt egy vadonatúj luxus turistabusz. Amikor megvásároltam az elsőt, büszke voltam és nagyon örültem. De aztán a helyét átvették az újabb tervek. Ez hajt és visz előre. Az újabb és újabb célok kitűzése és elérése. Amint elérek valamit, meghatározom a következő célt, és onnantól kezdve az lebeg a szemeim előtt, természetesen folyamatosan kontrollálva az elért eredményeket.

Nagyon fontos számodra a biztonságos utaztatás. Milyen lépéseket tettetek, tesztek azért hogy ezt biztosítani tudjátok?

Járműveinket folyamatosan fertőtlenítjük, kézfertőtlenítőket helyezünk ki, mindent megteszünk annak érdekében, hogy a fertőzésveszélyt minimalizáljuk. A vezetési időre vonatkozó szabályozásokat betartjuk és a műszaki állapotra is kiemelt figyelmet fordítunk, ezért az éves karbantartás és a műszaki vizsga között folyamatosan ellenőrizzük járműveinket saját szervizcentrumunkban. Azaz évente többször műszaki vizsga szintű szemléket hajtunk végre. Nem csak gépjárműparkunknak kell mindig tökéletes állapotban lennie, ugyanilyen fontos kollégáink képzése, fejlesztése is.

Szerinted a versenytársak ezt a fokú biztonságot tudják garantálni?

A nagy többség nem, és ezért óriási problémák vannak a piacon. Az, hogy a kötelező műszaki vizsgák között mi történik az autóbusszal, tulajdonképpen az üzemeltető lelkiismeretére van bízva. A szabályokkal nincs gond, mert azok elég szigorúak, inkább azok betartatásával van nehézség. A megrendelők – tehát a gyárak, utazási irodák – nem gondolják, hogy nekik feladatuk lenne ellenőrizni a szabályok betartását. Az ellenőrző hatóságok is messze az események után kullognak. Rengeteg busztársaság a nyereség maximalizálása érdekében úgy vállalja el a munkákat, hogy tisztában van azzal, csak a szabályok megsértésével – például a megengedett vezetési idő túllépésével, kevesebb buszvezető alkalmazásával vagy nem megfelelő műszaki állapotban lévő busz biztosításával – tud gazdaságos lenni.

A fenntarthatóság, környezetvédelem is fontos számodra. Milyen lépéseket teszel ennek érdekében?

A legfőbb lépés, hogy a legkorszerűbb autóbuszokkal dolgozunk, amelyek a környezetvédelmi normáknak maximálisan megfelelnek és károsanyag-kibocsátásuk minimális. Ezenfelül apró, de mégis lényeges dolgokra is figyelünk: az újrahasznosított papírra, szelektív hulladékgyűjtésre, megújuló energiaforrások használatára.

Mennyi szabadidőd van egy ilyen nagy vállalat irányítása mellett?

Elegendő ahhoz, hogy kellőképpen kikapcsolódjak. Szeretek kirándulni, túrázni, kerékpározni, evezni, minden olyan tevékenységet folytatni, ami a vízhez, a természethez, kapcsolódik. Szükségem van erre, mert folyamatos odafigyelést igényel a vállalat irányítása, és bevallom, néha egy-egy munkanap  éjszakába  nyúlik. Kell a feltöltődés az óriási felelősség súlya miatt, amit bírni kell viselni. Ugyan a felelősség megoszlik a cég- és a részlegvezetők között, de mindenképp nálam összpontosul minden. De egyáltalán nem akarok panaszkodni, mert bár tényleg komoly teherről van szó, inkább az édesanyák által a várandósság során sokszor hangoztatott édes teherhez hasonlítanám ezt. Lehet a teher nyomasztó, de ha mindent megteszek azért, hogy rendben menjenek a dolgok, ha tiszta a lelkiismeretem, ha lépünk afelé, hogy a hibalistánál mindenhol pipa szerepeljen, akkor ez egy édes teherré válhat. Számomra az Infinitours – busz.hu irányítása egy ilyen édes teher.

Hogyan látod az Infinitours – busz.hu jövőjét?

Abszolút bizakodó vagyok. Nagyon remélem, hogy megváltozik a multinacionális cégek, az utazási irodák hozzáállása. Hiszek abban, hogy nem kizárólag az ár alapján választják ki a busztársaságot, akivel dolgozni szeretnének, hanem valóban azt nézik meg, hogy az adott cég mennyire szabálykövető, mennyire biztonságos és mennyire tökéletes szolgáltatást nyújt. Ezalatt nem feltétlenül csak a legújabb járművekre gondolok, sokkal inkább arra, hogy képzettek, kipihentek a sofőrjeik, betartják a munkaügyi szabályokat, az autóbuszaik pedig maximálisan biztonságosak. Remélem, eljön az az idő, amikor nem azt a céget választják, aki ezt csak ígéri, hanem azt, aki mindezt valóban teljesíti.

Köszönjük az interjút, további sikeres és eredményes munkát kívánunk!

Fotók: Infinitours – busz.hu

Címkék