Kitekintő

Sigma fantázianéven érkezik a Mellor zéró emissziós típuscsaládja

Bár eredetileg csak decemberre ígért bővebb tájékoztatást, máris újabb részleteket közölt fejlesztés alatt álló vadonatúj termékcsaládjáról az angol Mellor. Bő egy hete számoltunk be róla, hogy a korábban csak minibuszokkal foglalkozó rochdale-i cég kínálata hamarosan teljes méretű típusokkal bővül, mostanra pedig az is kiderült, hogy a kizárólag elektromos hajtással kínált városi buszok hatféle hosszváltozatban, Sigma típusnév alatt készülnek majd.    

Az európai buszgyártók körében mostanság divat lett az információkat lépésről lépésre csepegtetve, egyre részletesebb és pontosabb látványtervek formájában bemutatni egy-egy új termékcsaládot. Idén a VDL és a Van Hool is ezt a módját választotta az érdeklődés felcsigázásának – utóbbi jelenleg épp a folyamat kellős közepén tart. Róluk vehetett példát a Mellor, amely több évtizednyi kishaszonjármű-átépítés után most nagy fába vágja a fejszéjét és belép a teljes méretű elektromos buszok piacára, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy alaposan megkeserítse a bel- és külföldi konkurencia életét. November 17-én azt is elárulta a cég, hogy az újdonság a Sigma nevet kapja. A sajtóanyagban ezúttal valamelyest mérsékelték a korábbi, kissé talán túlzó kijelentéseket: Európa „legnagyobbja” helyett most már csak az „egyik legnagyobb” villanybusz-modellpalettájaként jellemzik a leendő kínálatot. A Sigma sorozat tagjainak alkalmazási köre a zsúfolt belvárosoktól az elővárosokig terjed, ehhez többféle ajtókiosztást és lehetséges hatótáv-opciót kínál majd az angol gyártó.

A típuscsalád összesen hat különböző modellből áll majd, amelyek az azonos kereskedelmi név ellenére két, egymástól jól elkülöníthető alcsoportra oszthatók. A kisebb típusok a Sigma 7, Sigma 8 és Sigma 9 típusjelzést kapják, ezek rendre 7, 8 illetve 9 méter hosszúak lesznek. Külső megjelenésük gömbölyded formájuk, kör alakú fényszóróik és az első utasajtó elé helyezett mellső futómű, illetve a karosszéria sarkaiba kitolt kerekek miatt leginkább a japán Hino Poncho minibuszra emlékeztet majd.

Az alapvetően eltérő felépítés ellenére a képen látható mindkét jármű a Mellor Sigma nevet viseli majd

A nagyobb méretosztályban versenyző modellek nem csak hosszúságban és szélességben térnek majd el apróbb testvéreiktől. A termetesebb trió, túl azon, hogy hagyományos tengelyelrendezéssel készül, külsőleg is teljesen eltérő stílust képvisel – ezek egyike szerepelt a korábban kiadott, jóval kevesebb részletet mutató látványterven. Ez a termékvonal a midikategória felső határán elhelyezkedő Sigma 10 típussal indul, csúcskivitelei és egyben leghosszabb tagjai pedig a Sigma 11 és Sigma 12 jelű szóló villanybuszok lesznek. Csuklós vagy emeletes változatról egyelőre nem esett szó.

A buszok megengedett legnagyobb össztömege 8-tól 19 tonnáig terjed majd, a Mellor valamennyi modell esetében a riválisokénál számottevően alacsonyabb önsúlyt ígér. A típuscsalád tagjait fokozatosan vezetik majd be 2022 folyamán, legkorábban a 7 és a 10 méteres változatok lesznek elérhetők. A virtuális mellett lesz klasszikus, nagyszabású személyes bemutató is, melyet a kultikus Millbrook Proving Ground tesztpályán tartanak majd december folyamán, ekkor minden bizonnyal fény derül a műszaki paraméterekre és az elektromos főegységek beszállítóinak kilétére is. Az első megrendelők várhatóan 2022 nyarának elején vehetik majd át vadonatúj Mellor villanybuszaikat.

Fotók: Mellor Coachcraft Ltd.

Címkék