Kitekintő

A Daimler Truck és a TotalEnergies közösen épít ki hidrogéntöltési infrastruktúrát

A Daimler Truck AG haszongépjármű-gyártó vállalat együttműködésre lép a francia TotalEnergies energiaipari konszernnel hidrogénhajtású tehergépjárművek töltőállomás-infrastruktúrájának kiépítésére.

A két vállalat szerdai közös bejelentése alapján az együttműködéssel vezető szerepet kívánnak kivívni maguknak a jövő egyik ígéretes hajtástechnológiájának tekintett hidrogénüzemű járművek üzemeltetésében. A Daimler Truck már korábban bejelentette, hogy a belsőégésű motorokról az alternatív hajtásokra átállást üzemanyagcellás és akkumulátoros technológiákkal kívánja megoldani. A haszongépjármű-gyártó óriáscég néhány hónapja a Volvo haszonjárműves divíziójával is egyesítette erőit a hidrogén üzemanyagcellás hajtásláncok kifejlesztése terén azzal a céllal, hogy az évtized végére sorozatgyártásra alkalmassá tegyék a környezetbarát technológiát. Az együttműködés értelmében a Daimler és a Volvo osztozik majd a szaktudáson és az üzemanyagcellás rendszerek előállításával járó költségeken, ugyanakkor minden más területen továbbra is piaci versenytársak maradnak.

A Daimler Truck és a TotalEnergies együttműködése a tervek szerint mind a hidrogéntermelési és -ellátási területre, mind pedig a hidrogénüzemű haszongépjárművek fejlesztésére kiterjed majd. A TotalEnergies Németországban, Hollandiában, Belgiumban, Luxembourgban és Franciaországban 2030-ig mintegy 150 hidrogén-töltőállomást tervez létesíteni „közvetlen, vagy közvetett módon”. A Daimler Truck pedig várhatóan 2025-től kezdi meg hidrogénhajtású kamionjainak értékesítését holland, belga, luxembourgi és francia ügyfelek számára.

A Daimler Truck AG a tervek szerint december 10-én kiválik a Daimler konszernből és tőzsdére viszi a részvényeit. A Daimler-csoport akkumulátorszükségletének fedezése érdekében szeptemberben csatlakozott a Stellantis és a TotalEnergies akkumulátorgyártási projektjéhez is.

Fotók: Daimler Truck AG, forrás: MTI/MBI

Címkék